Trenden med fler långtidsarbetslösa har medfört högre tryck på landets arbetsförmedlingar, som i sin tur inneburit kortare tid med en handläggare.
Så beskriver chefen för Arbetsförmedlingen i Arvidsjaur, Mattias Lindh, situationen.
– Norrsken har bidragit till mer tid och stöd till varje individ, och det fantastiska slutresultatet visar på att det är precis vad som behövs.
Tajt samarbete
Det hela har byggt på ett tajtare samarbete. Socialtjänsten har remitterat till Arbetsförmedlingen, som i sin tur har kunnat skicka vidare till coacher på Norrskensprojektet. Där har man till exempel kunnat få hjälp med en ordentlig utredning, en handlingsplan, vägledning till praktikplatser som i sin tur kanske i slutändan lett till en anställning.
Imam Kaya är en av personerna som deltar i Norrsken i Arvidsjaur. Han har sett stora förändringar, inte minst hos sig själv.
– Det ger mig så mycket. Det känns som jag varit utfryst från samhället och blivit inbjuden i värmen. Det känns bra att göra något för mig själv, min familj och för samhället.
Miljonbesparning
Han är en av 36 personer i Arvidsjaur som fått jobb eller gått vidare till studier genom projektet. I Piteå är den siffran 89 personer. Man räknar på att man i Arvidsjaur sparat 4,7 miljoner kronor på de här insatserna, totalt för hela projektet: 14,9 miljoner. Men efter sommaren ska projektet avslutas. Vad händer då?
– Vi jobbar på att försöka få till en fortsättning. Projektet hittills har finansierats av EU-medel, ska vi fortsätta måste de här pengarna komma från någon annan stans. Då måste kommunpolitikerna besluta om att skjuta till pengar, säger Mattias Lindh.
– Att det är proaktiva insatser som behövs har vi nu fått kvitto på, säger Bengt Norén, Arvidsjaurs kommun, som jobbat i projektet.