Skoterns dag – julafton för skoterfolket

Snön räcker inte till för att köra snöskoter, men när almanackan visar på slutet av oktober och det är dags för skoterns dag, då vaknar skoterfolket. Då invaderas skoterbutikerna.

Skoterns dag är en familje­angelägenhet. Viggo Tuoma, 2 år, blir mäkta förtjust i barnskotern. Mamma Ida Nyman kan börja skriva ner sin sons önskelista inför julen.

Skoterns dag är en familje­angelägenhet. Viggo Tuoma, 2 år, blir mäkta förtjust i barnskotern. Mamma Ida Nyman kan börja skriva ner sin sons önskelista inför julen.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARVIDSJAUR/LAISVALL2014-10-26 20:00

Urban Sundström i Laisvall har mer eller mindre fötts in i branschen och är en av de tre i företaget Bröderna Sundström. Han vet att skoterns dag är viktig.

-Vi gör väl inte så många affärer just i dag, det blir sen. Då det är skoterns dag försöker vi ha det mesta hemma, för att visa upp. Många familjer kommer, för skotern är en familjeangelägenhet, och många frön sås, säger han.

Han konstaterar att många kommer för att titta på de nya långa, smala och starka lössnömaskinerna.Rickard Lundqvist som äger Mellanströms Motor i Arvidsjaur har delvis en annan bakgrund än kollegan Sundström i Laisvall. Rickards skoterintresse grundades på Motorcentralen i Arjeplog när han var elva år.

– Jag sommarjobbade där och brukade jobba där två timmar varje dag efter skolan, och på lördagar, berättar Rickard.

Arjeplogs Motorcentral sålde Artic Cat. Och Rickard blev mer eller mindre märkesfrälst, även om han haft en Polaris och tävlat med den ett år.

Första skotern var en Artic, en Panther med järngräv.

-Jag var väl elva eller tolv år. Pappa och jag hämtade den i Jäckvik, den var bättre begagnad.

Rickard Lundqvist beskriver sitt skoterintresse som fruktansvärt. Han vet inte själv hur många skotrar han haft, och när det vankats tävling så har han stått vid sidan och sett på, om han inte tävlat själv.

2002 anmälde han sitt intresse att ta på sig försäljningen av Artic Cat i Arvidsjaur. Och så blev det.

-Jag hade tänkt ändra inriktning från lastmaskiner och lastbilar.

Fast det blev inte riktigt som han tänkt. Nu sysslar han med både skoterförsäljning och entreprenadverksamhet. Fem personer är anställda på skotersidan och i somras fanns 25 personer på entreprenadföretagets lönelista.

-Vi har satsat tre miljoner kronor på lokaler också, allt är inte klart men vi bygger allt eftersom…

Och så var det tävlingsverksamheten. Nu är Rickard Lundqvist stallchef också och på skoterns dag presenterades det nya stallet – med fixstjärnan Petter Nårsa.

-Tävlingsverksamheten i sig bär sig inte, men det gynnar på sätt och vis båda mina företag genom att man syns, säger Rickard Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om