Hald ville ta snabbt beslut om Rydfjäll

Kritiken mot Peter Rydfjäll (S) ska enligt honom själv delvis ha kommit från oppositionen. I Centerpartiet har frågan aldrig diskuterats.

Bjarne Hald, gruppledare för Centerpartiet.

Bjarne Hald, gruppledare för Centerpartiet.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-10-29 21:13

Bjarne Hald, gruppledare för Centerpartiet, krävde att beslutet om kommunfullmäktiges ordförande Peter Rydfjälls begäran om entledigande skulle beslutas på tisdagens sammanträde – men så blev det inte.

– Personligen tycker jag att det är ett väldigt märkligt förfaringssätt att hantera frågan på det här sättet. Har man begärt ett entledigande så har man gjort det. Då är det det vi ska ta ställning till, säger Bjarne Hald.

Har Rydfjäll ert förtroende?

– Vi har över huvud taget inte diskuterat den frågan och avser inte att diskutera den frågan heller. Det här är inte en fråga för oss. Vi överlåter det till majoritet att tala om vilka de vill ha som sina företrädare. Om de säger att "vi väljer A till ett uppdrag", då har vi inga synpunkter på det.

Kritiken kommer alltså inte från C?

– Jag har aldrig framfört och kommer aldrig att framföra någon kritik vad gäller förtroende för Peter Rydfjäll. Däremot har jag framfört kritik till honom för på vilket sätt han utför vissa saker.

Hald efterlyser en bättre dialog mellan majoritet och opposition.

– Nu har man ingen dialog, utan det kommer bara ett mejl som talar om att "nu har vi gjort så här". Det skiljer 99 röster mellan våra partier. Då tycker jag det är rimligt, oavsett storlek i och för sig, att man för en dialog.

Kommunalråd Sara Lundberg (S) har förtroende för Peter Rydfjäll och det har partiet också, enligt Lundberg.

– Ja, som ordförande absolut.

Hoppas du att han fortsätter?

– Jag tycker att han är en bra ordförande, ingen kan säga något annat. Han är skicklig i den rollen.

Peter Rydfjäll (S), ordförande i kommunfullmäktige.
Peter Rydfjäll (S), ordförande i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!