Fortsatt hundförbud för Arvidsjaursbo

Kvinnan överklagade sitt totala hundförbud till Förvaltningsrätten som nu avslår överklagandet.

Här är några av de hundar som Binagårdens hundpensionat fick ta hand om i väntan på att de skulle säljas. (arkivbild)

Här är några av de hundar som Binagårdens hundpensionat fick ta hand om i väntan på att de skulle säljas. (arkivbild)

Foto: Binagården

Arvidsjaur2019-11-18 16:00

Redan 2017 blev kvinnan aktuell för extra offentlig djurskyddskontroll av Länsstyrelsen. Då hittade Länsstyrelsen åtskilliga allvarliga brister i djurhållningen. Trots åtskilliga kontroller som visade samma sak så förbättrades inte djurhållningen. Därför omhändertogs alla kvinnans hundar, totalt 54 hundar, i mars 2018. Det är den största mängd hundar som länsstyrelsen har omhändertagit på en och samma gång. Hundarna fick sedan bo på Binagården i väntan på att säljas till nya hem. 

I november 2018 så ålades kvinnan med ett totalförbud mot att ta hand om hundar och skaffa nya hundar. Hon fick då tre veckor på sig att göra sig av med de hundar hon då hade. 

I sin överklagan har kvinnan krävt att beslutet om hundförbudet ska upphävas. Hon anser att det funnits stora brister i utredningen om vilka hundar som varit misskötta. Hon tycker inte att det varit möjligt för henne att bemöta påståenden om missförhållanden för varje enskild hund och säger att hon alltid tagit väl hand om hundarna.

Förvaltningsrätten slår fast att Länsstyrelsen agerande har varit korrekt. När hon ålagts att åtgärda brister har det istället nästan bara tillkommit nya brister. Veterinärernas bedömning har varit att hundarna utsatts för lidande och saknat tillräcklig utfodring och vård.

Då kvinnan själv inte anser att det förekommit några brister så anser förvaltningsrätten att hon saknar insikt i hur djuren påverkats av hennes djurhållning och att det därför är möjligt att det händer igen. Därför beslutar man att avslå kvinnans överklagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!