Under denna vecka har expertis från Arvidsjaur, Troms och Nordlands fylken i Norge och Leningrads län samlats i Arvidsjaur för att dra upp riktlinjerna för projektet.
De områden som ingår i projektet är enorma. I Norrbotten är den totala skogsarealen tre miljoner hektar.
Leningrads län består av sex miljoner hektar skogsmark med 25 procent björk och nio procent asp.
Aspen ett problem
Den stora förekomsten av asp upplevs som ett problem i Ryssland. När Arvidsjaurs utvecklingschef Kenneth Eklund besökte Sankt Petersburg i februari visade ryssarna stort intresse för den satsning på bioenergi som bedrivs i Glommersträsk.- Uppvärmning av ryska hushåll görs mestadels med olja och kol. Transportvägarna är långa och det skulle bli betydligt billigare att gå över till biobränsle, säger Olga Ratikova, professor i bioenergi.
Svår terräng
Inventeringen ska bland annat ta fram vilka lövträbestånd som är möjliga att exploatera ur teknisk synvinkel.- I Troms och Nordland är den årliga tillväxten av lövmassa cirka 900 000 kubikmeter. Den svåra terrängen gör det bara möjligt att avverka hälften av arealen på cirka en miljon hektar, upplyser Ross Wakelin, forskare vid Norut Teknologi i Narvik.
I Ryssland består svårigheterna bland annat i bristen på skogsvägar.
- Där måste man kanske använda den gamla tekniken med vintervägar, säger Bo Lundmark, GME.
Flytande bränsle
Det ska vara både ekonomiskt och ekologiskt försvarbart att avverka och upparbeta lövträmassan. Målet är att i en fortsättning utvinna flytande bränsle i form av biodiesel i småskaliga anläggningar. Bo Lundmark poängterar också vikten av att få med åkerbränslen som rörflen, hampa, elefantgräs och salix i projektet.- Hösten 2007 är den pågående delen av projektet slut och då hoppas vi kunna ge en bild av den totala förekomsten av vit biomassa och hur den ska tillvaratas, säger Kenneth Eklund.
På måndagen avlades ett besök vid länsstyrelsen i Luleå där projektet har väckt stort intresse.