Vinterenheten går på högvarv

1 000 besökare och 15 000 gästnätter. Så har det sett ut hos vinterenhetens utbildningar i Arvidsjaur de senaste två veckorna. Det är inte bara biltestverksamheten i Arvidsjaur som går på högvarv så snart minusgraderna blir konstanta och snön knarrar under skorna.

Utbildning. Charlotta Dahlberg, kvartersmästare, med klimat­forskaren Carina Ahlqvist, som utbildat sig i Arvidsjaur.

Utbildning. Charlotta Dahlberg, kvartersmästare, med klimat­forskaren Carina Ahlqvist, som utbildat sig i Arvidsjaur.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2016-01-29 09:00

Ute i skogarna är det också fullt upp med utbildningar, från mitten av ­november till slutet av mars.

– Försvarsmaktens vinterenhetsutbildningar är en av få som går plus. Vi betalar våra egna löner och ännu mer. Utbildningarna kostar ungefär 15 000 kronor per person, säger Tony Gustafsson vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur.

Förutom utländska aktörer genomgår bland annat deltagare från officershögskolor från såväl Halmstad och Stockholm, som marinen och markstridsskolan utbildningen. När tidningen ­besöker en av utbildningarna är det tolv belgare som får överlevnadstips i vintermiljö.

– Det här är en utbildning för belgiska överlevnadsinstruktörer. De har bott i snöhögar, sovit under granar, ­enmanstält, isfiskat, slaktat ren. Det har åkts massor med skidor och en del av dem har inte ens stått på skidor förr, så visst har det varit tufft, säger Gustafsson.

Just för dagen ska de bland annat lära sig mer hur kroppen hanterar kyla, ­genom att hoppa ner i en isvak. Efter att ha varit ute på en längre övning blir det också den första möjligheten på tre ­dagar att ta sig ett bad.

En av dem som deltagit i kursen är förste­ löjtnant Stijn De Groof.

– Jättebra grundutbildning i hur man arbetar i vinterklimat. Hur man åker skidor, tar hand om sig själv och andra. Utbildningen har varit väldigt stegvis. Första dagen var vi ute en eftermiddag i kylan, andra dagen en dag, sedan en dag med packning. Hur man ska hålla koll med frostskador, hur man håller sig torr, hur man klär sig i den här miljön, sådant som var väldigt bra och som vi inte visste innan. De senaste tre dagarna har vi haft en tredagarsövning där vi praktiserar allt vi lärt oss, som att göra upp eld, sova under träd och sova i tält, säger han.

I den här gruppen är det dock inte bara belgare. Klimatforskaren Carina Ahlqvist bestiger berg för att samla in snöprover till bland annat Nasa.

– Jag bestiger ju 8 000 meters berg så tänkte att det vore nyttigt att veta mer om kyla, även om det här inte är på hög höjd. Det har varit en fantastisk grupp. Jag har lärt mig mycket även av dem. Som enda tjej har det fungerat ­jättebra. Jag har bland annat lärt mig att göra upp eld. Uppe på 8 000 meter finns ju ingen ved, men allt det här har verk­ligen väckt ett intresse, jag vill veta ännu mer, säger hon.

Ahlqvist har tidigare arbetat med bland annat hållbarhet- och miljö­frågor, men kände att en förändring var nödvändig.

– Jag ville göra något annat, så jag sa upp mig från mitt kontorsjobb. Jag ­ville leva mitt liv. Jag vill leva min passion, och där är miljöfrågor en stor del, ­säger hon. Hon tog sedan själv initiativ till att samla in snöprover som komplement till satellitbilder, och hörde av sig till ett flertal forskningscentrum som nappade.

– Jag bestiger 8 000 meters berg för att dokumentera klimatförändringar, det är för forskning. Så det är inte för adrenalinet utan det finns ett syfte, vilket är viktigt för mig.

Den största skillnaden mellan utbildningen i Arvidsjaur och deltagarnas vanliga omgivningar har varit just ­skogen.

– Att vara i skogsmiljö har varit ­annorlunda. Och så är det ju helt annan utrustning. Det är också syre­fattigt på mina höjder. Men just att ha träd och sova under granar har varit en riktig höjdare. En av belgarna snarkade ju dessutom som en björn, så det var väldigt naturtroget, berättar hon.

Intresset kring såväl höga höjder som miljö väcktes när hon som 19-åring åkte till Afrika för att plantera träd.

– Då besteg jag ett berg på 5 000 meter och det var där det väcktes, det här med att vårda naturen som nu egentligen sitter i ryggmärgen. Och jag trivs bäst ovan molnen. Det är där jag är lyckligast.

Utbildningen

Utbildningen kostar cirka 15 000 kronor/person.

Under vecka 2–3 var det 1 000 besökare på plats, vilket resulterade i totalt 15 000 gästnätter.

Gäster från bland annat Luxemburg, USA, ­Kanada, Tyskland, Polen, England och Danmark.

Från mitten av november till slutet av mars är det fullt upp med utbildningar på Försvars­maktens Vinterenhet i Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om