Vill ha regeringen med på tåget

Om en knapp vecka uppvaktas näringsminister Mikael Damberg (S) angående en testjärnväg på tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur. Målet är att få ett positivt besked i frågan.

Uppvaktning. På onsdag nästa vecka uppvaktas näringsminister Mikael Damberg (S) angående regeringens vilja att gå in i projektet med en testjärnväg längs tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Ett projekt som tågfabrikanter ropar efter och uppges stå i kö för. (Arkivbild)

Uppvaktning. På onsdag nästa vecka uppvaktas näringsminister Mikael Damberg (S) angående regeringens vilja att gå in i projektet med en testjärnväg längs tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Ett projekt som tågfabrikanter ropar efter och uppges stå i kö för. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

ARVIDSJAUR2017-01-18 16:23

En del vill att regeringen får ändan ur tågvagnen.

Andra vill få den med på tåget - regeringen alltså.

Alldeles oavsett är förhoppningen densamma, nämligen att staten går in och bidrar för att ge förutsättningen att en tågtestbana i arktiskt klimat förverkligas.

– Vi har fått positiva signaler kring det här tidigare. Jag tycker det är dags att staten gör en insats för norra Sverige, helt enkelt visar lite god vilja, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Det handlar alltså om att rusta den cirka 75 kilometer långa sträckan, tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn som slutade trafikeras i början av 1990-talet.

I närmare fem år har ett projekt med förstudier bedrivits med syfte att kunna rusta sträckan och genomföra tågtester året runt.

Intresset bland tågtillverkare uppges vara stort. Men som allt annat krävs ekonomiska medel för att ro planerna i land. Bara att rusta den aktuella sträckan beräknas uppgå till knappt två miljarder kronor.

– Hälften finns redan att satsa förutsatt att regeringen är villig att bidra, konstaterar kommunalrådet i Arvidsjaur, Lotta Åhman (S) som tillsammans med sin kollega i Skellefteå Lorents Burman samt landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg nästa vecka ska träffa näringsminister Mikael Damberg.

Lotta Åhman pekar på flera faktorer och argument som talar för ett förverkligande.

– Det skulle bli en samhällsekonomisk vinst på flera plan, säger hon.

– Först och främst att kunna forska och utveckla tågen så att de inte står stilla vintertid. Sen skulle det även skapa arbetstillfällen kort- och långsiktigt som i sin tur ger skattekraft.

I studierna talas om cirka 1 200 arbetstillfällen bara för att rusta sträckan och därefter cirka 300 fasta jobb.

– För en inlandskommun som Arvidsjaur ett oerhört tillskott. För vår region det absolut största, säger Lotta Åhman.

Såväl Åhman som Sven-Erik Österberg vittnar om ett stort intresse för en sådan här satsning.

– Det är det uttalade intrycket från de tre som jag träffat, säger Lotta Åhman.

Båda förväntar sig också tydliga signaler från Mikael Damberg.

– Det är som sagt var dags nu, säger landshövdingen.

– Bara att få tummen upp för första etappen mellan Jörn och Glommersträsk till 2019 vore enormt. Där finns den längsta raka på hela sträckan. Lämplig för hastighetstester, säger Lotta Åhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!