Arvidsjaurs kommun har trots fina siffror för 2019 en ansträngd ekonomi. När man beslutade om att öppna nattis 2014 fick barn- och utbildningsnämnden, bun, tillskjutet runt 300 000 kronor – och sedan dess har antalet barn mer än tredubblats.
– Då inser man ganska snabbt att 300 000 kronor inte räcker någonstans. Vi förstår att det är en värdefull och viktig verksamhet. Det är jättetråkigt att vi tvingas ta det här beslutet, säger Amanda Granberg Högdahl, vice ordförande i bun.
Bun äskade om mer pengar av kommunfullmäktige i maj.
– Vi fick avslag och skulle klara av detta inom befintlig budget och det är det vi gör nu. Vi tvingas till det här beslutet, det är inget vi vill göra.
I den nya budgeten får barnomsorg på OB-tid kosta 700 000 kronor.
– Vi kan inte erbjuda mer verksamhet än vi har råd att göra. Det är jättetråkigt, men det är så det måste vara. Vi är många politiker som inser vikten av det här och vi kommer att fortsätta driva frågan, säger Amanda Granberg Högdahl.
Hon menar att verksamheten inte haft tydliga regler för vilka som har rätt till nattis.
– Man har inte ställt krav på vårdnadshavare att försöka lösa sina scheman. Vi har behövt strama åt lite för att se vilket behov vi egentligen har. Nu förväntas man lösa situationen även om man är särboende, barnen är ett gemensamt ansvar. Det krävs att man gör allt man kan för att lösa situationen innan man söker plats på OB-barnomsorg.
En förskoleplats i Arvidsjaur kostar i snitt kommunen 163 000 kronor per barn och år.
– Andelen som föräldrar med maxtaxa betalar landar på runt 20 000 kronor. Det blir en orimlig situation, säger Amanda Granberg Högdahl.
Anledningen till att man väljer att ha öppet var tredje helg är för att socialchefen indikerat att schemat för vårdpersonal ska gå att synkronisera med nattis.
Hur ser ni på kritiken mot barnens sovtider?
– Jag håller med om att det är gräsliga tider. Men det är öppet så länge som det finns pengar till. Jag kan bara beklaga och instämma med föräldrarna, för det här blir jättetufft.
Och jämförelsen med det alpina skidgymnasiet?
– Inledningsvis är det en investeringskostnad, men på sikt genererar det pengar till kommunen. Både i form av interkommunal ersättning från andra kommuner, men även då folk kommer hit och bor, lever och köper mat, säger Amanda Granberg Högdahl.