Leo Razzak använder sitt eget liv som inspiration när han föreläser om rasism och olikheter under Internationella veckan i Arvidsjaur.
Leo Razzak är född i Sverige och uppvuxen i Stockholmsförorten Norsborg.
- Det tar 20 sekunder att bilda sig en uppfattning om vem en människa är. Ni trodde förmodligen att jag var invandrare när ni såg mig stå här, säger Leo Razzak och berättar att han är journalist, har jobbat på Sveriges Radio och är dessutom har rötterna i Norrland, med en mamma från Piteå.
Fryshuset
Döm ingen efter utseendet, bygg relationer och se inte allt nytt som skrämmande är hans råd till eleverna i publiken.
Sedan tar Leo Razzak Fryshuset i Stockholm som exempel på hur man kan bryta mönster. Hur Anders Carlberg genom att köpa upp en gammal fastighet, där ungdomar kunde utöva sin stora passion basket, också skapade en mötesplats för olika ungdomsgrupper. En mötesplats som nu har tiotusentals besökare varje månad, egen grund- och gymnasieskola och som driver en mängd projekt av och för unga människor.
- Man måste fokusera på lösningen inte på problemet, konstaterar Leo Razzak.
Han säger också att förutfattade meningar ofta grundar sig på okunskap. Många har starka åsikter om exempelvis invandrare, men få kan egentligen ställa sig upp och berätta varför.
Han jämför hur han själv som förortsungdom helt ändrade uppfattningen om Sverige som ett "skitland" sedan han fått veta vad den skatt man betalar på sin lön faktiskt används till. Att skola, sjukvård och annat som han själv har nytta av kommer ur detta.
Har det bra
- Reser man runt i världen så inser man ganska snabbt att vi har det mycket bra här i Sverige. Var tacksamma för det och hitta er egen drivkraft, råder han gymnasieeleverna.
- Visst känner man igen sig i det han säger. Att man dömer personer efter utseendet, säger Adam Skarin, efter föreläsningen.
Han och hans kompisar tycker att dagens föreläsning både var bra och tänkvärd. Att de själva nu kanske kommer att tänka till en gång extra innan de dömer någon de inte känner.