"Vi behöver ett förband med subarktisk förmåga" behövs "

Om regeringen lyssnar på vad försvarsberedningen har att säga ser framtiden ljus ut för den nedläggningshotade jägarbataljonen i Arvidsjaur.- Nu gäller det att regeringen tar sig samman. Det gäller också att den gör upp med särintressen i Försvarsmakten. Men sker inte båda dessa saker ser det nattsvart ut för Arvidsjaur, säger Håkan Juholt, socialdemokraternas ledamot i försvarsberedningen.

"Vi ser framför oss ett utökat samarbete mellan Sverige, Norge och Finland, med gemensamma jägarförband med subarktisk förmåga. Då är det i Arvidsajur det ska göras, inte i Karlsborg. Här är det redan påbörjat", säger de socialdemokratsika försvarspolitikerna Åsa Lindestam och Håkan Juholt.

"Vi ser framför oss ett utökat samarbete mellan Sverige, Norge och Finland, med gemensamma jägarförband med subarktisk förmåga. Då är det i Arvidsajur det ska göras, inte i Karlsborg. Här är det redan påbörjat", säger de socialdemokratsika försvarspolitikerna Åsa Lindestam och Håkan Juholt.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-08-29 06:00
De två socialdemokratiska riksdags- och försvarspolitikerna Håkan Juholt, Oskarshamn, ledamot i försvarsberedningen, och Åsa Lindestam, Söderhamn, ledamot i riksdagens försvarsutskott, besökte i går Arvidsjaur.
Efter besöket på jägarbataljonen gör de klart att de önskar att utbildningen av jägarsoldater ska få bli kvar i Arvidsjaur.
Lättrörliga förband
- Den senaste rapporten från försvarsberedningen är väldigt tydlig på att vi måste gå från tunga mekaniserade förband till lättrörliga och flexibla förband. I rapporten är vi också tydliga på att vi måste upprätthålla den subarktiska förmågan. Slutsatserna i försvarsberedningens rapport talar starkt för verksamheten i Arvidsjaur. Skulle Försvarsmakten eller regeringen visa på alternativ som ännu bättre klarar det vi beställer, då lyssnar jag. Men jag tvivlar på att de kan leverera något sådant alternativ, säger Håkan Juholt.
Han säger att Försvarsmakten lever kvar i strategier, tänkande och hierarkier som byggts upp under de kalla krigets 50 år.
- I den hierarkin uppfattar många Arvidsjaur som en främmande fågel. Men vi menar att det är en fågel som har väldigt starka vingar, säger Håkan Juholt.
- Och som dessutom är efterfrågad i världen, tillägger Åsa Lindestam.
- Vi vill inte att Sverige ska bli en strömlinjeformad försvarsmakt i Nato-strukturen. Vi socialdemokrater vill att vi ska ha unika spetskompetenser som vi är bäst i världen på för att därmed kunna öka vår säkerhetspolitiska handlingsfrihet och därmed också få ett större säkerhetspolitiskt inflytande än vad våra nio miljoner invånare egentligen motiverar. Och då är subarktiskt förmåga en del. Vi har lagt miljarder på att lära oss föra krig i öknen. Det kan ha varit rätt, sannolikt också nödvändigt, men det kommer också att kosta - och måste också få kosta i framtiden - att upprätthålla den subarktiska förmågan, för det är vårt eget klimat, säger Håkan Juholt.
Oviss framtid
Även om fakta talar för att jägarutbildningen ska bli kvar i Arvidsjaur är framtiden ändå mycket oviss. Enligt Åsa Lindestam och Håkan Juholt hänger det på regeringen.
- Om man låter den inriktning som försvarsberedningen lagt fast få råda, alltså att vi behöver mer av jägarförband och upprätthållande av subarktisk förmåga, ja, då vet vi att det är attraktivt och kostnadseffektivt att bedriva jägarutbildning här. Det handlar egentligen om att vilja. Underlaget finns, sju partier står bakom det, och försvarsberedningen har lämnat det till försvarsministern. Nu är det dags att ta konsekvenserna. Det har aldrig tidigare hänt i svensk historia att en försvarsminister har fått underlag från sju olika riksdagspartier. Men ska han möta det med den olyckliga kombinationen av arrogans och inkompetens som har fått råda så här långt, då ser det mörkt ut. Och än så länge finns inget som tyder på att han skulle lyssna på vad sju riksdagspartier råder honom att göra, säger Håkan Juholt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om