Världens nordligaste whiskeyfabrik etableras

Världens nordligaste whiskeydestilleri ska etableras i Arvidsjaur. Ägarna räknar med en framgångssaga. - Vi är övertygade om att det kommer att bli stort, säger styrelseordförande Gerry Axtelius.

Skottland har Loch Ness. Arvidsjaur ska använda sig av annat i sin marknadsföring. "Vår Whiskey ska präglas av den natur och klimat som Lappland ger", säger Gerry Axtelius.

Skottland har Loch Ness. Arvidsjaur ska använda sig av annat i sin marknadsföring. "Vår Whiskey ska präglas av den natur och klimat som Lappland ger", säger Gerry Axtelius.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2010-12-07 06:00
Lappland Destilleri AB ska ligga i Arvidsjaur och producera cirka 20 000 liter whiskey per år. Bolaget är nybildat och de tre ägarna ska söka tillstånd från Statens folkhälsoinstitut innan de köper destillationsutrustningen.
Passande lokaler undersöks och målsättningen är att vara igång med tillverkning under andra kvartalet 2011.
- Vi ska göra single malt, både rökiga och icke rökiga i olika lagringar, säger företagets styrelseordförande Gerry Axtelius.
Även vodka och likörer ska framställas i mindre skala och varumärken och design är under påbörjan.
Lagras i tre år
Innan spriten får kallas whiskey måste den lagras i tre år. Det är först då ägarna räknar med ett positivt kassaflöde.
Till dess räknar företagsledningen med att tjäna pengar på annan försäljning, som optioner på de kommande whiskeyfaten, andra spritprodukter samt en växande whiskeyturism.
- Vi har ämnet till en whiskeyprovningsbok som vi ska sälja för att öka intäkterna, säger Gerry Axtelius.
Varje år ska 4,7 miljoner kronor investeras för att klara tillverkningen. Totalt behövs 15 miljoner kronor för pannor, tapputrustning, och buteljering. Företaget ser förhoppningsfullt på finansieringsstöd och planerar att sälja aktier till utvalda.
- Vi har haft väldigt goda kontakter med riskkapitalister, säger Gerry Axtelius.
Jobbar utan lön i början
Låneinstituten är entusiastiska till affärsidén, enligt honom.
- Världens nordligaste whiskydestilleri. Vår whiskey ska präglas av den natur och klimat som Lappland ger, säger Gerry Axtelius.
Från början ska ägarna jobba oavlönat, men de räknar med att anställa en ny person varje år i tre år från tillverkningsstarten.
- Det här kan bli hur stort som helst. På fem år kan vi ha skapat 50 arbetstillfällen med kringeffekter.
Mackmyra i Gävle var först med maltwhiskey i Sverige och är nu landets största whiskeytillverkare. Efter deras start 1999 har flera nya destillerier tittat upp de senaste åren. Det senaste utanför Kramfors.
- Vi är helt rätt i tiden. Sverige är ett av de länder med stort intresse för whiskey, säger Gerry Axtelius.
Tar ni en risk?
- Vi tar alltid en liten risk, men med bra råvaror och stor kunskap om produktionen ska det inte vara någon fara, säger Gerry Axtelius.
FAKTA Tillverkningen
Spannmålet ska odlas i Norrland och mäsken ska jäsas i norrländska furufat. Efter destillation ska det sedan lagras på ekfat.
Den rökiga smaken ska hämtas från Saltmyrans torvtäkt och för första gången ska whiskey lagras i en temperaturskillnad från 40 plusgrader ned till 40 minusgrader.
Kombipannan ska beställas från Albert Holstein i Tyskland och rymmer 600 liter. Det kan jämföras med Skottlands minsta destilleri som håller 4 000 liter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om