Passande lokaler undersöks och målsättningen är att vara igång med tillverkning under andra kvartalet 2011.
- Vi ska göra single malt, både rökiga och icke rökiga i olika lagringar, säger företagets styrelseordförande Gerry Axtelius.
Även vodka och likörer ska framställas i mindre skala och varumärken och design är under påbörjan.
Lagras i tre år
Innan spriten får kallas whiskey måste den lagras i tre år. Det är först då ägarna räknar med ett positivt kassaflöde.
Till dess räknar företagsledningen med att tjäna pengar på annan försäljning, som optioner på de kommande whiskeyfaten, andra spritprodukter samt en växande whiskeyturism.
- Vi har ämnet till en whiskeyprovningsbok som vi ska sälja för att öka intäkterna, säger Gerry Axtelius.
Varje år ska 4,7 miljoner kronor investeras för att klara tillverkningen. Totalt behövs 15 miljoner kronor för pannor, tapputrustning, och buteljering. Företaget ser förhoppningsfullt på finansieringsstöd och planerar att sälja aktier till utvalda.
- Vi har haft väldigt goda kontakter med riskkapitalister, säger Gerry Axtelius.
Jobbar utan lön i början
Låneinstituten är entusiastiska till affärsidén, enligt honom.
- Världens nordligaste whiskydestilleri. Vår whiskey ska präglas av den natur och klimat som Lappland ger, säger Gerry Axtelius.
Från början ska ägarna jobba oavlönat, men de räknar med att anställa en ny person varje år i tre år från tillverkningsstarten.
- Det här kan bli hur stort som helst. På fem år kan vi ha skapat 50 arbetstillfällen med kringeffekter.
Mackmyra i Gävle var först med maltwhiskey i Sverige och är nu landets största whiskeytillverkare. Efter deras start 1999 har flera nya destillerier tittat upp de senaste åren. Det senaste utanför Kramfors.
- Vi är helt rätt i tiden. Sverige är ett av de länder med stort intresse för whiskey, säger Gerry Axtelius.