Länsstyrelsen har vädjat till allmänheten att komma med tips så att de ska kunna spåra dem, men utan framgång, berättar Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen.
– Vargarna har varit svåra att spåra och vi har inte kunnat kartlägga dem. Rapportering av upptäckter från allmänheten är nästan avgörande, vilket vi inte fått.
Länsstyrelsen har haft en förhoppning om att kunna identifiera vargarnas ursprung för att se om de härstammar från den finsk- ryska populationen.
– För minskad inavel inom vargstammarna är det väldigt bra med fler vargar från den finsk- ryska populationen. Därför hade det varit intressant att kunna kartlägga dessa vargar, säger Alexander Winiger och fortsätter:
– Tyvärr har vi inte kunnat hitta något DNA från vargarna. Det beror dels på att det dröjde tio dagar innan vi fick in rapporterna. Det regnade även en hel del under de dagarna, vilket gör att spåren med stor sannolikhet har regnat bort. Som det ser ut just nu är det osannolikt att vi kommer kunna identifiera vargarnas ursprung.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten till att rapportera in eventuella upptäckter av vargar, då det är en förutsättning för kartläggningen.
– I fjol kunde vi identifiera tre vargar som kommit från finsk- ryska populationen. Dessa kunde vi identifiera tack vare allmänhetens hjälp och att vi även fann DNA.