– Jag vill så frö att det är viktigt att bryta tystnaden, våga fråga, våga vara obekväm. Alla människor längtar efter bekräftelse, och då bekräftelse på ett bra sätt. Man vill bli sedd, berättar Anna Eklund.
Anna Eklunds syster var förståndshandikappad och skulle tillsammans med sin tidigare fästman åka iväg på bocciaträning när mordet skedde.
– Mannen som mördade henne, de var förlovade men hade gjort slut ett och ett halvt år tidigare. Han ville ha sex men hon nekade, och det blev hennes död, berättar Anna.
Gärningsmannen erkände och dömdes till sluten psykiatrisk vård, men trots dådet känner Anna inget hat mot mannen.
– Det här är ju sådant som bara händer andra, det kändes overkligt att det verkligen hänt. Men han är svårt psykiskt sjuk, och man kan inte gå och känna hat till någon som inte själv förstår vad den har gjort.
Vill skapa debatt
Förutom minneskonserten vill Anna också uppmärksamma och skapa debatt kring ansvarstagande.
– Varför tar inte staten ansvar för kvinnojourer, och varför finns det inte en mansjour i varje län? Många män far också illa, det är inte bara kvinnor. Staten har fått många motioner som fått avslag. Det är föreningar som driver kvinnojourer, och det är något som inte bara ska finnas i stora städer. I Inlandet är det knappt att det finns skyddade boenden.
Det är sex personer som ideellt planerar minneskonserten, och Vuxenskolan står som medarrangör. Snart startas också en konstauktion till förmån för kvinnnojouren Hera i Arvidsjaur.
– De ska också informera kring sin verksamhet i samband med konserten, säger Anna.