Vårdplatser dras in vid hälsocentralen

Arvidsjaurs hälsocentral har tappat sjuksköterskor och ett antal vårdplatser dras in under fem veckor på grund av personalbrist. I onsdags bjöd man in två regionråd för att få svar. “Jag har inte förstått hur stor skillnad det är”, säger Linda Frohm, (M).

Regionråden Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C), var inbjudna till hälsocentralen med anledning av personalbristen som tvingar hälsocentralen att dra in på antalet vårdplatser.

Regionråden Linda Frohm (M) och Nils-Olov Lindfors (C), var inbjudna till hälsocentralen med anledning av personalbristen som tvingar hälsocentralen att dra in på antalet vårdplatser.

Foto: Erik Dahlberg

ARVIDSJAUR2019-06-06 18:53

På plats fanns även vårdpersonal och företrädare från Hjärt Lung i Norrbotten. Ledningen efterlyste framförallt ett större informationsutbyte från personalen.

– Det är jätteviktigt för oss att åka ut i verksamheterna runt om i länet utan att vederbörande höga chefer följer med. Vi vill ha högt i tak och är det någon som tycker att vi är idioter får de säga det. Ska vi kunna utveckla verksamheterna måste det vara raka rör mellan oss, säger Nils Olov Lindfors, (C).

Man hoppas på ett utökat samarbete mellan region och kommun där man kan låna sjuksköterskor och undersköterskor av varandra för att inte behöva stänga under sommaren.

– Här finns det möjligheter att i ett samarbete klara av att ha öppet för att man kan nyttja varandras kompetenser. I alla kommuner är inte det här möjligt i närtid, men det problemet finns inte här. Här finns det en vilja bland personalen som vi ska värna om, säger Linda Frohm.

Sjukvården i inlandet blir alltmer pressad, både ekonomiskt och personalmässigt. Samtidigt så är det inte här som underskotten finns.

– Det är inte Arvidsjaur, Haparanda och Arjeplog som står för det stora underskotten i primärvården, utan det är hälsocentralerna i tätort, det är Luleå och Boden, säger Linda Frohm.

Från regionhåll menar man att problemet är något som har börjat långt tidigare. För att vända den negativa trenden vill man nu istället se en decentralisering, en tanke som återigen öppnar upp för inlandssjukvården.

– Vi har i stora delar av landet jobbat med en centraliseringstanke som inte har fungerat överhuvudtaget. Det har inte blivit bättre för medborgarna och patienterna och det har inte blivit bättre för ekonomin. Man har ökat skatterna med 2,6 miljarder och dom pengarna är borta, säger Linda Frohm.

Från personalen hoppas man på något konkret som ett resultat av diskussionen.

– Jag har jobbat här i 25 år och hört att ni ska satsa på primärvården under alla dessa år, men det enda vi har fått till oss är mer uppgifter, inte mera resurser, säger Bosse Lundmark, sjuksköterska vid Arvidsjaurs hälsocentral.

– Då är det bara hoppas på den nya majoriteten, kontrar Nils-Olov Lidfors (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!