Vårdpersonal hotar med massuppsägning

Landstingsledningens polisanmälan mot vårdcentralen i Arvidsjaur riskerar att leda till att personalen flyr.- Vi är deras kapital och verktyg rakt av. Värnar man kapitalet illa så går det som det går, säger sjuksköterskan Lena Laestander.

Lena Laestander, sjuksköterska i Arvidsjaur, är starkt kritisk till hur landstingsledningen har hanterat händelsen med körkortsintygsskrivningen: ”Det är så dåligt skött gentemot oss”, säger hon (Arkivbild)

Lena Laestander, sjuksköterska i Arvidsjaur, är starkt kritisk till hur landstingsledningen har hanterat händelsen med körkortsintygsskrivningen: ”Det är så dåligt skött gentemot oss”, säger hon (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2013-04-13 06:00

Sjuksköterskor och de två läkarna Kjell Larsson, medicinskt ansvarig vid vårdcentralen, och Roger Karlsson, överväger att lämna sina tjänster hos landstinget i Arvidsjaur.

Anledningen är den polisanmälan landstinget gjorde för en månad sedan gjorde sedan primärvårdsledningen fått kännedom om att körkortsintyg under flera års tid hade utfärdats på kvällstid och att betalningen för dessa intyg hamnat i personalkassan.

Kränkt
Men intygshanteringen har gjorts av läkarna på deras fritid och verksamheten har varit känd och godkänd av fyra verksamhetschefer.

Personalen känner sig därför kränkt av sin arbetsgivare.

- Det är så dåligt skött gentemot oss, deras personal. De har bara stoppat ned huvudet i sanden och inte sett vad chefer har för ansvar i det hela utan de har gett sig på vi på golvet. De har inte ens ringt upp någon av dessa fyra verksamhetschefer och de har dessutom ljugit och sagt att det inte är någon chef som har vetat om detta, säger Lena Laestander.

Personalen anser att landstinget bör dra tillbaka polisanmälan. Och om inte landstingsledningen backar har den medicinskt ansvarige läkaren sagt att han inte kan vara kvar. Och det kan i så fall bli ännu fler uppsägningar från personalens sida.

- Vi ska agera på något sätt för att stötta upp och visa att vi också menar allvar, säger Lena Laestander.

Hon tycker att landstingsledningen borde ta itu med större problem än körkortsintygen och som finns på vårdcentralen.

- Vi har ett gigantiskt arbetsmiljöproblem. Men de har inte ens börjat ställa sig frågan: varför slutar sexton människor här på två år? Det borde de ta allvarligt på, alla röda larmklockor borde ju ringa.

Anmälan
Personalen har nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

- Den handlar om vår situation. Det handlar om dålig ledning som har kört oss i sank. Och om de ekonomiska besparingarna, de har sparat så mycket att vi knäcks, vi är helt slut. Alla distriktssköterskor har försvunnit över till kommunen och vi får nu axla deras uppgifter. Plus att vi får ta över allt från de som slutar. Ändå upprätthåller vi en rätt hyfsad vård. Men då kommer en sådan här grej, där ens närmaste chef gör en polisanmälan, säger Lena Laestander.

Polisutredningen, som just inletts, handlar om trolöshet mot huvudman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om