Varannan älgkalv överlevde sommaren

Ungefär varannan älgkalv i Norrbottens län har överlevt sommaren. Det visar preliminära resultat från det forskningsprojekt med GPS-märkta älgar inleddes under vårvintern.

Överlevande bland älgkalvar beräknas till 51 procent, visar preliminära resultat från forskningsprojekt med GPS-märkta älgar.

Överlevande bland älgkalvar beräknas till 51 procent, visar preliminära resultat från forskningsprojekt med GPS-märkta älgar.

Foto: Bertil Sundqvist

ARVIDSJAUR2013-09-03 06:00

I mars månad i år GPS-märktes trettio älgar i ett område utanför Moskosel. Lika många älgar märktes dels i Niemisel norr om Råneå och dels i Överkalix. Av de sammanlagt 90 GPS-älgarna är 57 kor.

Kvoten kalv/ko bland de 57 märkta korna var vid jaktstart 0,4 kalv per ko. Läget veckan innan älgjakten var att kalvöverlevnaden beräknades till 51 procent. Varannan kalv som föddes under kalvningsperioden 6 juni–30 juni har alltså försvunnit sedan födseln.

– Det var bra kalvning men alla har alltså inte överlevt sommaren, säger Fredrik Stenbacka, SLU.

Orsakerna kan vara många. Minst tre har dödats av björn och sommarvädret kan också ha bidragit eftersom en bra badsommar med varmt juniväder är en dålig älgsommar med låg överlevnad.

På måndagen startade årets älgjakt. Fredrik Stenbacka och övriga aktörer i det treåriga forskningsprojektet hoppas att jägarna låter bli att skjuta de GPS-märkta älgarna.

– Vi vill ju kunna följa så många av dessa älgar vidare, säger Fredrik.

Om en märkt älg eller en kalv till en märkt ko ändå skulle skjutas är forskningsprojektet intresserade att få information om när älgen fälldes och älgens slaktvikt. För de märkta vuxna älgarna vill de dessutom ha käken för att kunna åldersbestämma djuret. För kalvarna vill de veta könet, dessutom är vikterna på kalvarna extra intressanta eftersom en del av dessa har vägts i samband med födseln.

De halsband som de märkta älgarna bär ska också återlämnas eftersom de kan återanvändas. Halsbanden ska inte skäras av.

FAKTA GPS-märkta älgar

Syftet med det treåriga forskningsprojektet är att på sikt minska älgbetesskadorna.

Forskningsprojektet är initierat av Skogsbruktes jaktgrupp Norrbotten, Jägarförbundet Norrbotten, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, och länsstyrelsen i Norrbottens län.

Forskningsprojektet finansernas av älgvårdsfonden och markägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!