Gisela leder ett kommunalt projekt som handlar om vandrings- och kanotleder och har därför inventerat de leder som finns.
– Inventeringen ger svar på vad som behöver göras, om det behöver byggas till exempel skyltning, vindskydd och grillplatser längs lederna. Vi har också fått medel till att rusta upp vissa av lederna, till exempel de på Vittjåkk och leden till Grodkällan vid Lomträsk. Ideum bygger skyltar och gör spänger, säger hon.
Satsningen på vandrings- och kanotleder görs inom ramen för ett så kallat LONA-projekt, där LONA är en förkortning för lokal naturvårdssatsning och till vilka Naturvårdsverket fördelar pengar till kommunerna och andra aktörer för att de ska kunna satsa lite extra på friluftsliv och naturvård.
Genom inventeringen görs vandrings- och kanotlederna dessutom kända för såväl ortsbor som turister genom att ledkartor tas fram. Lederna i Arvidsjaur presenteras till exempel tillsammans med andra vandringsleder i regionen, till exempel Kungsleden, på Swedish Laplands webbsida.
Och vandring är numera ordentligt i ropet, inte bara lokalt där arrangemang som till exempel Top of Arvidsjaur denna sommar fått många att bestiga berg utan också nationellt och internationellt.
Tipsat besökare
På turistbyrån har personalen i stort sett dagligen denna sommar tipsat vandringssugna besökare om leder i skog och mark.
Gisela Åberg säger att det i Arvidsjaur finns möjligheter till både lätta och inte så tidskrävande vandringar och till sådana där ryggsäck och tält kan behövas i packningen:
– Kyrkstigen finns ju här i Arvidsjaur om man vill gå en kort tur. Den som vill göra en lite längre vandring kan gå Vittjåkks- och Akkanålkelederna, från Arvidsjaur till Storberg. En tvådagars tur med övernattning i tält. Vill man fiska finns en del leder både i Reivo och längs Byskeälven.
Ledinventeringsprojektet i Arvidsjaur avslutas under 2016. Det finns planer att nu under vintern inventera snöskoterleder i kommunen.