- Det rör sig om cirka 50-talet knallar på plats. Det är väl ungefär den storlek som vi haft de senaste åren och som ligger på en ganska lämplig nivå med tanke på hur många kunder som besöker marknaden, säger marknadsgeneralen och Arvidsjaursbon Anders Nilsson som i alla år varit "pappa" och arrangör av den populära marknadshelgen som varar i dagarna tre.
Start på Karlavagnen
Nilsson berättar att han drog igång första vintermarknaden 1986 och att man då höll till nere vid gamla Karlavagnen.Året efteråt flyttades arrangemanget in till centrum där det sedan hållits permanent.
- Som mest har vi haft hela 130 knallar på plats, jag tror det var 1993. Men som sagt den här nivån med runt 50-talet passar oss bättre och innebär att alla knallar som kommer också kan göra skapliga affärer, säger Anders Nilsson som sedan några år tillbaka också dragit i gång en höstmarknad i ungefär samma storlek.
Många av knallarna har genom åren återkommit till Arvidsjaurs vår-vintermarknad.
"Klock-Anki" välbekant
En av flera välbekanta knalle-ansikten för Arvidsjaursborna var Ann-Chatrin Högström eller "Klock-Anki" som hon nästan alltid kallas.Umeåbon Anki berättar att hon rest runt på marknader och bott i sin husvagnsbil som klockförsäljande knalle i 23 år.
- Det började i Lycksele i början av 80-talet och sedan har det bara rullat på. Numera ligger jag ute cirka 250 dygn varje år. Man träffar många trevliga människor och det här har blivit en livsstil som jag trivs med och som det nog skulle bli svårt att vara utan, säger Högström glatt medan hon med vana händer byter klockbatteri åt en kund - och samtidigt försäkar att hon gärna återkommer till Arvidsjaursmarknaden snart igen.