V-förslag om höjd skatt fick inget gehör

"En tillfällig åtgärd i en krissituation." Så motiverade Peter Manner Vänsterpartiets förslag att höja kommunalskatten i Arvidsjaurs kommun med 52 öre. Förslaget fick dock tummen ned från de övriga partierna.

"En tillfällig åtgärd i en krissituation". Så motiverade Peter Manner (V) partiets förslag att höja kommunalskatten med 52 öre.

"En tillfällig åtgärd i en krissituation". Så motiverade Peter Manner (V) partiets förslag att höja kommunalskatten med 52 öre.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-10-20 06:00
Fullmäktigesammanträdet i Arvidsjaur i går var rätt snabbt avklarat, bara en och en halv timme behövdes för att gå igenom ärendelistan. Av den turbulens som präglat det politiska livet i Arvidsjaur efter kommunalrådet Jerry Johanssons (S) avhopp syntes inte ett spår. Enda skillnaden var att kommunalrådets stol vid presidiet stod tom.
Intensiv debatt
Vänsterpartiets förslag att höja skatten blev startskottet för en intensiv debatt.
- Det är med sorg i hjärtat som vi lägger förslaget, det har en skev fördelningspolitisk effekt, sa Peter Manner, och förklarade att skattehöjningen skulle vara ett sätt att trots befolkningsminskning och ökade kostnader för försörjningsstöd värna den kommunala servicen.
- De som tjänar 25 000 kronor i månaden har fått en skattesänkning med en tusenlapp, det här förslaget motsvarar cirka tio procent av det.
Förslaget möttes av kalla handen.
- Vi måste tänka positivt också. Vi kan öka intäkterna, till exempel genom ökad inflyttning till kommunen, sa Peter Rydfjäll (S) och uppmanade alla att tänka efter och hitta idéer till projekt som kan vända trenden:
- Så mycket roligare det skulle bli då.
Ulf Starefeldt (M) uppmanade till en översyn av den kommunala administrationen:
- Gör vi verkligen rätt saker på rätt sätt?
Han pekade även på ITÖ/CTÖ som en möjlig framgångsväg:
- Vi kanske har varit lite väl handfallna i det här, vi har alla motiv i världen att ligga på hos beslutsfattarna i Stockholm och se till att det blir drag i det här.
Ökat samarbete
Under debatten pekades det på bland annat behovet av utökat samarbete med grannkommunerna:
- Det finns många områden utöver till exempel telefonväxel som de här fyra kommunerna kan klara med gemensam förvaltning. Där kan vi spara mycket pengar, där måste vi ta krafttag, sa Sven-Olov Granlund (C).
Kommunalskatten i Arvidsjaur blir alltså oförändrad, vilket Vänsterpartiets ledamöter reserverade sig mot. Men Annette Rylén välkomnade den debatt som föregick beslutet:
- En av de trevligaste och mest intressanta debatter vi haft här i fullmäktige.
FAKTA Kommunalskatten
Skattesatsen i Arvidsjaurs kommun för 2010 är 22,08 kronor per skattekrona.
Förutom kommunens skatteuttag tillkommer landstingsskatt, begravningsavgift och eventuell kyrkoavgift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om