Arbetsförmedlingen har startat en utbildning riktat mot slakterier i Arvidsjaur, Jokkmokk och Luleå. Totalt utbildas nu sju nya slaktare och fyra av dem är från Arvidsjaur. Karl Berglund är en av dem som har utbildningsplats på Arvidsjaur renslakt AB och den stora efterfrågan på slaktare var avgörande i det nya karriärsvalet.
– Man har garanterat jobb efter utbildningen och det är en trygghet. Jag har jobbat lite med industri innan och är intresserad av att hitta något mer stabilt. Sedan var vi på studiebesök och kikade här och personalen är jättetrevlig, så jag testade och trivs bra, säger han.
Eleverna har webbaserade teorilektioner en dag i veckan.
– Första delen handlar om hygien. Allt från att tvätta händerna till provtagning och microbiologi. Sedan blir det ergonomi och arbetsmiljö, säger Stefan Rundblad, en av de blivande slaktarna.
Resten av veckan håller de till på Arvidsjaur renslakt. Den ordinarie personalen har specifika uppgifter, men eleverna roterar på samtliga positioner och lär sig allt från att slakta och stycka till att packa.
– Vi är helt involverad i driften helt enkelt, vi gör det de andra gör, säger Stefan Rundblad.
Ren- och älgslakten är säsongsbetonad, men det skrämmer inte eleverna.
– Det är väl det enda negativa, men Arvidsjaur renslakt bygger ju ut här och deras plan är väl att försöka skapa mer jobb under lågsäsongen som jag förstår det, säger Karl Berglund.
Utbildningen ger även en bred grund inom slaktaryrket.
– Vi kommer kunna jobba lite var som helst. Man kommer säkert behöva en nyintroduktion, men styckdelarna påminner ganska mycket om varandra som jag förstår det. Sedan har man det basala med hygien och allt sådant, det tar man med sig oavsett var man jobbar, säger Karl Berglund.
Får man en annan syn på kött när man jobbar som slaktare?
– Ja, man blir mer kräsen. Man vet vad man ska leta efter, säger Karl Berglund och skrattar.
Stefan Rundblad håller med och understryker hur bra köttet behandlas i Arvidsjaur.
– Man ser hur otroligt noggranna kontroller det är av allting. Det är ingen skit som släpps igenom. Det är alltid en veterinär på plats och övervakar slakten och allt är väldigt säkert. Det är höga krav från att renen kommer genom dörren tills att den packas och skickas till kund. Det är kul att se, säger han.