Över ett hundra personer kom till Medborgarhuset och den dag som kommunens anhörigstöd tillsammans med samarbetspartners ordnade för alla de som på olika sätt vårdar eller hjälper en anhörig eller närstående som är gammal, funktionshindrad eller långvarigt sjuk.
Det är tredje gången som anhörigstödet på detta sätt uppmärksammar de anhöriga och närstående.
- Besökarna har blivit fler och fler, konstaterar Jessica Sehlstedt, sjuksköterska i anhörigstödet.
Genom festen får anhörig- och närståendevårdarna tillfälle att träffa andra i samma situation. Och anhörigstödet får tillsammans med andra, till exempel handikapp-, pensionärs- och frivilligorganisationer och studieförbunden, en chans att visa upp sig och informera om vad de kan ställa upp med.
Patientnämnden
Där fanns också överförmyndaren Nina Ask och från patientnämnden i Luleå hade utredarna Anders Frisk och Irene Lundqvist kommit för att berätta om nämnden och dess verksamhet.
Det är landstinget som driver patientnämnden, en verksamhet som krävs enligt lag och som omfattar även den hälso- och sjukvåd som bedrivs av kommunerna, till exempel i äldreboenden. Alla Norrbottenskommuner utom Kalix har valt att köpa patientnämndstjänst av landstinget.
Första gången
- Men det är första gången som vi är ute och informerar på det här sättet i en kommun, säger Irene Lundqvist.
Under föredraget berättade de om sitt arbete, att stödja och hjälpa patienter och anhöriga.
- Era synpunkter kan förändra vården, sa Irene och Anders som uppmanade publiken att inte tveka att ta kontakt med dem.
Bemötandet i vården är just nu den största anledningen till att folk vänder sig till patientnämnden, som varje år hanterar omkring 600 ärenden. Bara ett par procent av alla dessa ärenden gäller dock kommunernas arbete.