Ungdomar tycker till om sin hemkommun

Arvids-jaurs ungdomar ska få tycka till om sin tillvaro och hur det är att bo i kommunen.Kommunen gör nu en enkätundersökning för att få större kunskap om ungdomarnas livsvillkor.

Niorna Ronja Ask, Emelie Vikström, Olivia Åman, Elina Holmlund, Beatrice Sundberg och Amanda Öhman tycker att det finns för lite att göra på fritiden i Arvidsjaur.

Niorna Ronja Ask, Emelie Vikström, Olivia Åman, Elina Holmlund, Beatrice Sundberg och Amanda Öhman tycker att det finns för lite att göra på fritiden i Arvidsjaur.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-11-05 06:00
- Det finns för lite att göra på fritiden här. Varför är det inga diskon för oss under 18 år? säger några niondeklassare som Nyheter i Norr pratat med.
Högstadiet, gymnasiet och alla i gruppen 19-25 år är de som får svara på frågor gällande bland annat fritid, skola, inflytande, trygghet och framtid. Totalt är det 1 078 ungdomar som ska tillfrågas.
- Kommunen vet inte vad ni tycker, men med den här enkäten får de svar på det, säger Katrin Sundqvist som informerar om enkäten i klasserna på Fridhems-skolan.
- Det här ett sätt för er att vara med att påverka i samhället, säger hon och råder alla att svara på frågorna i enkäten.
Tråkigt
När Nyheter i Norr frågar några niondeklassare vad de tycker om att bo i Arvids-
jaur blir svaret: tråkigt.
- Det anordnas aldrig några diskon för oss under 18 år. Det enda man pratar om är att göra besparningar, säger Elina Åman och får medhåll av sina klasskompisar.
De saknar saker att göra på sin fritid, ett ställe att gå till där man kan träffas.
Istället blir det att sitta hemma och titta på någon film.
De tycker inte heller att det finns något forum där de kan göra sin röst hörd.
- Visst kan man föreslå förändringar till elevrådet, men de har inte så mycket att säga till om i samhället, säger Ronja Ask.
Kristina Grubbström, kultur- och fritidschef i
Arvidsjaur, säger att den omfattande enkäten är en del i det nya projektet Uppväxtkoordinerat ledarskap som kommunen dragit igång. Det här är ett nytt grepp som tas för att få med ungdomarnas åsikter och få dem delaktiga i besluten som tas inom kommunen.
- Med enkäten får vi bättre kunskap om vad ungdomarna tycker och tänker inom olika områden. Hur de har det och vad de vill förändra, säger Kristina Grubbström, som berättar att en uppföljning kommer att göras om några år för att på så sätt kunna mäta förändringar och se om projektet har gett effekt.
FAKTA Enkätundersökning
Enkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, har utvecklats av Ungdomsstyrelsen. Sedan 2001 har en fjärdedel av Sveriges kommuner deltagit och i år har Arvidsjaurs kommun hakat på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om