Intresset för tågtestbanan är stor och flera kunder finns redan, men att få till finansieringen tar tid. Under de fyra år som projektet varit igång har kostnaderna hittills uppgått till 12 miljoner kronor. Hälften har finansierats av staten, hälften privat. Men sedan mötet i Stockholm i januari har det varit tyst.
– Det är inte så mycket nytt. Det är många små steg framåt och det går åt rätt håll. Vi förhandlar med både intressenter och regering och vi vill inte gå ut med något just nu. Förhoppningsvis kommer det något efter sommaren, säger Tjernström.
Totalt beräknas järnvägen kosta totalt 1,1 miljard, men då tillkommer kostnader för allt runtomkring. När Tjernström besökte Arvidsjaur i början av året kallade han sträckan mellan Arvidsjaur och Jörn för en skatt.
– För det är vad det är. Värdet är fyra miljarder, och det är inte någon enskild som beräknat det, utan det är konsulter från bland annat Peab och Skanska som kommit fram till det. Värdet ligger i marken och grusbädden, rälsen är skrot. Det är utgångspunkten vi har. Det är ett rejält värde, men det är också rejält med jobb som behövs, sa han då.
Förhoppningen var då att i någon form kunna starta upp sträckan Jörn-Glommersträsk 2019, men hur framtiden ser ut återstår att se. Vad som mer specifikt hänt sedan januari vill Tjernström inte säga så mycket om.
– Det är många små steg, men officiellt tyst. Vi har lovat att nu under finansieringsprocessen så ska vi ligga lågt.