Verksamheten har byggts upp och startat, fem ungdomar i åldrarna 14-17 år, från Irak, Afghanistan och Iran, har flyttat in på Kråkan.
- Vi har två boenden, Kråkan här i gamla brandstationen, och Orren. Det på Kråkan de asylsökande får bo, när och om de får uppehållstillstånd får de flytta över till Orren, säger Anna Lindbäck, förste socialsekreterare, och Rose-Marie Krekula, kommunens flyktingsamordnare och arbetsledare för de två boendena.
- När ungdomarna inte är i skolan gör de läxor eller ägnar sig åt olika fritidsaktiviteter. Eller handlar mat, tvättar strumpor, lagar mat … Precis som i vilket tonårshem som helst, säger Rose-Marie Krekula.
- Tanken med boendet är att ungdomarna ska lära sig klara ett eget boende så snart de bara kan efter att de fått permanent uppehållstillstånd, säger Anna Lindbäck.
Ungdomarna lär sig svenska i skolan. De i gymnasieåldern läser tillsammans med SFI-klasserna, svenska för invandrare, de i grundskoleåldern går förberedelseklass.
- Men vi har tillgång till telefontolkning om det behövs. Och när den första gruppen anlände hade vi anlitat ett par flyktingar som kommit tidigare att vara med, säger Anna Lindbäck.
Tanken är att flyktingungdomarna ska integreras och delta i de olika föreningsaktiviteter som finns i Arvidsjaur. Integration sker också i Kråkan, där Ideum sedan snart två år tillbaka inhyser utbytesungdomar i det pågående Leonardo da Vinci-projektet.
- Vi har nitton ungdomar från England, Tyskland, Portugal och Italien i huset, och det ordnas olika aktiviteter under kvällar och helger för dem och för de flyktingungdomar som också finns här, säger Ideums Michael Åhman.