Ylva Stråhle Andersson (S) är ordförande i socialnämnden. Hon konstaterar att nämnden har ett sparbeting på 4,9 miljoner kronor och att Borgargården är en av de åtgärder som planeras.
– Vi är tvungna att rätta mun efter matsäck, säger hon.
Arvidsjaur har vid en jämförelse med liknande kommuner förhållandevis många platser i vård- och omsorgsboende. Borgargården, med tretton platser, är ett litet boende men som kräver relativt hög bemanning eftersom det består av två våningsplan.
Ingen sägs upp
En nedläggning av Borgargården och de platser i vård- och omsorgsboende som finns där ger en besparing med 2,4 miljoner kronor från och med 2015.
– En nedläggning kommer att ske successivt under 2014, säger Ylva Stråhle Andersson.
Hon säger att den personal som i dag tjänstgör på Borgargården behöver bli utan jobb:
– Vi har pensionsavgångar, inte kommer vi att säga upp någon.
Om nämnden på tisdag beslutar att lägga ned Borgargården innebär det att antalet platser i vård- och omsorgsboende nästan halverats under drygt tio års tid.
2003 fanns det 181 platser/rum i vård- och omsorgsboende i kommunen. Efter en nedläggning av Borgargården återstår 100 platser/rum.
Socialchef Ann-Sofi Levander uppger att antalet boende är och har varit högre än antalet platser, eftersom rummen är stora kan makar, sambos erbjudas plats i samma lägenhet.
Antalet platser minskar men antalet äldre i kommunen ökar.
Bestörta
Befolkningsprognosen talar om att det 2014 finns 240 personer i kommunen som är 85 år eller äldre. 2020 beräknas antalet vara 272.
Pensionärsföreningarna är därför otroliga över den planerade nedläggningen av Borgargården.
– Vi är bestörta. Arvidsjaur har en åldrande befolkning, sedan minskar de med platserna, säger Göthe Lundberg, ordförande för SPRF, som slår fast:
– Det tas för lite hänsyn till de äldre. I princip är det här beslutet redan tagit, men vi äldre har beslutat att vi ska höra lite mer i framtiden, vi äldre har kanske varit lite för snälla.
PRO:s ordförande Henning Åman, som tidigare varit ordförande i socialnämnden, delar oron:
– Vi är jätteoroliga, alla vi inom äldregruppen. Jag har pratat med många som är oroliga både för sin egen framtid och för sina anhöriga.
Jättejobbigt
Henning Åman säger att han trodde att avvecklingen av de sexton vård- och omsorgsplatserna på Solbacken, som just nu genomförs, skulle vara det sista.
– Jag har svårt för att köpa det här, jag tror att det blir svårt att ro iland eftersom Arvidsjaur får en allt äldre befolkning. Jag tror att det blir jättejobbigt.