Efter att flera år i rad ha redovisat underskott blev det för 2013 plussiffror, 1,6 miljoner kronor, för barn- och utbildningsnämnden. En rejäl resultatförbättring jämfört med 2012, då nämnden gick 9,6 miljoner kronor back jämfört med budget.
Nämnden konstaterade vidare att verksamheten i hög grad klarat av att uppfylla de mål som ställts, till exempel klarade 95 procent av eleverna i årskurs 9 godkänd nivå på nationella provet i svenska, sjukfrånvaron bland personalen är låg och 89 procent av eleverna i årskurs 8 svarar att de trivs bra eller mycket bra i skolan.
– Det mesta ser riktigt bra ut. Frisk personal och nöjda barn och personal. Det öär med glädje vi överlämnar bokslutet till kommunfullmäktige,s a Britt-Inger Hedman.
Gymnasiefrånvaro
På två områden har dock målen inte uppfyllts. Det gäller dels frånvaron på gymnasiet, som under vårterminen 2013 var 13,5 procent, 1,5 procentenheter över målet, och dels att öka andelen folkbokförda gymnasieelever som fullföljer sin utbildning inom fyra år.
Vid onsdagens sammanträde beslutade nämnden att avslå medfinansiering av den del av samverkansavtalet för forskning och utveckling/innovation med Kommunförbundet Norrbotten som rör skolas område. Implementering av nya forskningsrön sker redan, och till en lägre kostnad, genom ett avtal med Skolporten.
– Vi känner inte att vi behöver detta för att forska ännu mer. Det kostar dessutom pengar och vi tror att vi behöver pengarna på andra ställen, sa Britt-Inger Hedman.