Trakasserier mot flygelever
Förra året misshandlades en elev vid flygutbildningen i Arvidsjaur svårt. Fortfarande förekommer trakasserier mot pilot-eleverna även om situationen blivit mycket bättre.- Ibland glor de på en som att man kommer från Mars, säger Niklas Weidrup, 16 år, från Ängelholm.
Ann-Sofie Levander, socialchef, bekräftar att det blivit lugnare. "Det är inte alls lika bråkigt som förr".
Foto: Jens Ökvist
Pilotutbildningen har hög status. Den är en av landets dyraste. Varje elev kostar hemkommunen 500 000 kronor per år.
En del av ortens unga tjejer dras också till de manliga piloteleverna. Det har av ett fåtal lokala manliga ungdomar setts som ett hot vilket lett till en tuppfäktning om flickorna.
Visslar och stirrar
Efter händelserna förra året har socialen, polisen och framförallt skolan arbetat för att motverka konflikterna. Situationen har radikalt förbättrats men fortfarande förekommer trakasserier.
- När man ska gå in på Ica står ungdomar och visslar sedan följer de efter en i butiken och stirrar, säger Niklas Wiedrup.
Ute på samhället kan också piloteleverna ibland känna sig hotade.
- Det händer att de börjar köra med sina bilar runt, runt där vi befinner oss, säger Daniel Ekenberg, 17 år, från Huddinge.
De har också hört talas om fjolårets händelser.
- Bland annat att en kille inte själv vågade gå ensam till skolan.
Liten klick
Men både Weidrup och Ekenberg betonar att de allra flesta är trevliga.
- 90 procent av Arvidsjaurborna är schyssta, tycker Ekenberg.
- Inne på affärerna är personalen alltid snälla, tillägger Weidrup.
Flygeleverna uppger sig också trivas bra med utbildningen. Som tjej är det inga problem.
- Jag har till och med blivit bjuden på fika av lokala ungdomar, berättar Jennifer Wid, från Göteborg.
Nils-Åke Asplund är rektor och ansvarig för flygutbildningen:
- Det handlar egentligen om en liten klick ungdomar på mellan fyra och sex personer som ställer till oreda. Förhoppningsvis kan vi leda in dem på den rätta vägen. Övriga Arvidsjaursungdomar tycker ju inte illa om elever från andra orter. Tvärt om.
Förra hösten tog skolan tag i problemen och genomförde en mängd åtgärder. Bland annat hölls en föreläsning för alla elever med Paulo Roberto.
- Den var lyckad. Roberto berättade om sin allt annat än problemfria uppväxt. Han talar dessutom på ett sådant sätt att ungdomarna lyssnar, säger Asplund.
Lovande start
Klassöverbryggande aktiviteter arrangeras numera också regelbundet med framgång. Det är ett sätt att få eleverna på skolans olika program att mötas under trivsamma former.
- Jag vill även berömma min kollega Anette Ryhlén som är duktig på elevvårdsarbete och snabbt fångar upp ungdomar på glid.
Inledningen på detta läsår har börjat lovande.
- Jag både hoppas och tror att vi lyckats ringa in problemen. Nyligen sattes allt på prov. Vi hade ju Storstämningehelg i Arvidsjaur då det brukar festas en del. Men det hände ingenting. Jag vill också nämna att elverna på flygutbildningen är väldigt bra ungdomar. Det krävs höga intagningspoäng och utbildningen är tuff. De har lektioner även på kvällar och helger och ska läsa in samhälls- eller naturvetenskapliga programmet på halva tiden jämfört med andra gymnasieelever, säger Asplund.
Lugnare i år
Även Ann-Sofi Levander, socialchef, bekräftar att det blivit lugnare.
- Det är inte alls lika bråkigt som förr.
Levander har också fått rapporter från fastighetsbolaget A-Hem och ägaren av huset Orren där många av piloteleverna bor.
- De upplever att situationen är mycket bättre i år . En bidragande orsak kan vara att vi i Orren-huset har boende för flyktingbarn vilket innebär att det finns vuxna närvarande dygnet runt. Det brukar ha en lugnande effekt. Men man ska också komma ihåg att det inte är så lätt att som 17-åring flytta lång bort och bosatta sig med andra jämnåriga.
Liksom Asplund betonar Levander att det är ett fåtal ungdomar som ställer till problem.
- Dem ska vi arbeta vidare med. Nöjda blir vi först när alla kan känna sig trygga och föräldrarna vara lugna att deras barn inte blir utsatta. Samarbetet mellan socialen, skolan och polisen fungerar bra så jag har goda förhoppningar att vi lyckas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!