- Det är trevligt med julpynt som lyser upp i mörkret. Visst, en del saker börjar man väl plocka bort, men granen har inte börjat barra, den skjuter nya skott för fullt, så den vill jag behålla inomhus ett tag till, säger hon.
I det petterssonska härbret ute på gården får tomtarna och julbelysningen också vara kvar än ett tag. Till många förbipasserandes glädje får man väl anta, för då och då stannar en bil till och så sticker någon ut en kamera genom bilfönstret.
I forna tider var det annars en stark tradition att dansa ut julen på Tjugondedag jul, eller Farängladagen som man sa på vissa håll när julänglarna återvände till himlen på sina breda vingar.
På Knut-dagen bjöds det till fest och gille. Nu skulle mat och dryck som fanns kvar efter jul-nyår- och trettondagshelgerna förtäras. Hellre det än att kasta bort mat, sånt slöseri var det aldrig tal om. Det åts, det dracks, det dansades - och sopades. För i samma veva sopades julen symboliskt ut ur stugorna.
Kyndelsmässodagen
Inom kyrkan väntar man också ett tag med att ta adjö av julen. Det sker vid Kyndelsmässodagen som infaller 2 februari eller närmast påföljande söndag, som i år infaller den 4 februari.Julgransplundring är ett något yngre påfund då vi dansar runt granen innan den kläs av och kastas ut. Den traditionen anammas vid Ringelsta servicehus i Arvidsjaur, även om årets julgransplundring skedde en dag för tidigt. Men vad spelar det för roll när man har roligt och trivs tillsammans.
Restaurangchefen Inga-Lill Högberg samt sjukgymnasterna Ann-Christine Hedström och Kent Marklund hade spikat ihop ett program med allsång och fika för de boende. Förtroendet att klä av julgranen fick Åsa Jansson. Men när toppstjärnan skulle tas ned fick självaste Gammel-Tomten rycka in och ge en hjälpande hand.