Tidigare officer döms för vapenbrott

En tidigare officer vid I 19 med placeringsort Arvidsjaur hade ett kulgevär och ammunition i sin lägenhet i Arvidsjaur samt mer ammunition i en bostad i Stockholm. Han döms nu för två fall av vapenbrott, ett fall av ringa vapenbrott samt förskingring.

Bilder från förundersökningen. Till höger syns militär materiel i form av batong, ammunition och en lysgranat som hittades i 35-åringens vapenskåp. Lysgranaten har kontrollerats av Försvarsmakten som klassat den som inte farlig. (Arkivbild)

Bilder från förundersökningen. Till höger syns militär materiel i form av batong, ammunition och en lysgranat som hittades i 35-åringens vapenskåp. Lysgranaten har kontrollerats av Försvarsmakten som klassat den som inte farlig. (Arkivbild)

Foto: Polisen

Arvidsjaur2024-01-31 17:00

Den 36-årige mannen åtalades i maj förra året och huvudförhandlingen ägde rum den 15 januari i Stockholms tingsrätt.

Han döms nu till villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 5 200 kronor. Han ska även betala ett skadestånd till Norrbottens regemente i Arvidsjaur på 2 415 kronor. Beloppet avser 554 patroner som tagits i beslag och ska destrueras enligt Försvarsmaktens riktlinjer.

Mannen ska även stå för 4 748 kronor av sina försvarskostnader och betala en avgift till brottsofferjouren på 800 kronor.

Han ska även lämna tillbaka en mängd militär materiel som han döms ha förskingrat, det handlar bland annat om sovsäckar, batong, fältmössa, ökenkängor och USB-minnen.

36-åringen sa upp sig i samband med att regementschefen för Norrbottens regemente ville avskeda honom efter att det blivit känt att han gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Det efter att ha förskingrat över 650 000 kronor från en förening kopplad till Försvarsmakten i Arvidsjaur mellan januari 2015 och juni 2019.

Under hösten 2021 gjorde Kronofogden med hjälp av polisen en förrättning på adressen i Arvidsjaur där mannen då bodde. Det visade sig att han hade ammunition till olika vapen, totalt 1 430 patroner i lägenheten utan att ha rätt till det.

Vid en senare husrannsakan på en adress i Stockholm, där 35-åringen då bodde, hittades ytterligare 648 patroner.

undefined
Den 36-årige mannen döms för två fall av vapenbrott, ett fall av ringa vapenbrott samt förskingring av Stockholms tingsrätt. (Arkivbild)

I bostaden i Arvidsjaur fanns ett licenspliktigt kulgevär uppsatt på väggen som prydnad. Mannen hävdade att det inte behövdes någon licens för vapnet, det gick inte heller att placera några patroner i geväret eftersom patronläget var igensvetsat.

Men avfyrnings- och låsmekanismen bedömdes vara funktionsduglig och enligt åklagaren hade mannen uppsåt, brottet bedöms dock som ringa.

Mannen frikändes från åtalet om föregivande av allmän ställning, detta efter att ha haft på sig en försvarsmaktens uniform med gradbeteckning på våren 2022, trots att han då inte längre var anställd.

Mannen har i förhör uppgett att han skulle delta i en övning på Försvarshögskolan där han skulle spela militär sjukvårdsledare.

Tingsrätten konstaterar att det inte är styrkt att bärandet av uniformen gett honom sken av att tillhöra Försvarsmakten. Under alla förhållanden är det inte visat att han har haft uppsåt av förmedla ett sådant sken av tillhörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!