Kabelnätet är gammalt och dyrt att underhålla, samt att ett nytt system är under uppbyggnad.
– Det är väntat. Man håller på att bygga upp en ny infrastruktur och har inte råd att ha två infrastrukturer för samma sak, säger Eriksson.
Han har diskuterat med kommunalrådet hur de bör ställa sig till detta, och vissa undersökningar har gjorts.
– Utifrån det kan vi bara konstatera att vi kan inte stoppa det här. Vi har gjort försök tidigare att i alla fall bromsa den här utvecklingen, men gått bet. Telia har nu gjort allt rätt, så de kan genomföra det här.
Drabbade kommer erbjudas en lösning som kallas fast mobil, och det finns krav på mobiloperatören att vid årsskiftet ska täckning finnas över hela landet.
– Det finns säkert fortfarande ställen där det behövs extrantenn och där det kanske inte går att få mobil täckning, men då måste de drabbade hushållen påtala det för Telia. För kan man visa att det går inte med rimliga medel få bra mobiltäckning så måste Telia skjuta på nerläggningen.
Eriksson trycker extra hårt på att den som upplever problem med mobiltäckningen måste uppmärksamma Telia på detta.
– De som har Telia i dag får ju ett erbjudande och information om att kopparledningen kommer att släckas ned. Man blir erbjuden en fast mobil som de kallar det. Fungerar inte den så blir man erbjuden att de sätter upp en antenn utan kostnad. Skulle det då bli så att man efter någon vecka inser att det inte fungerar för att löven blommat ut eller snön lagt på träden, då måste man så snabbt som möjligt rapportera till Telia att man tyvärr inte har en tillfredsställande mottagning. Det är ju det som är problemet, att det kan ta flera månader innan
En knepigare sits får den som i dag inte har Telia menar han.
– Då kommer ju deras operatör få information från Telia att kopparledningen släcks ner, ta hand om er kund. Då kan det vara så att den operatören inte känner att de kan göra det, och då kan kunden själv behöva ta kontakt med Telia i stället.
Något som ofta oroar i samband med förändringar i telenätet är hur trygghetslarm kan komma att påverkas, men inom Arvidsjaurs kommun ska den frågan redan i förväg vara ordnad.
– Vår hemtjänst har gjort ett fantastiskt jobb, för de har bytt ut alla analoga larm till mobila larm, och fått alla larm att fungera. Det har behövts lite extra antenner och pyssel, men de har gjort ett kanonjobb. De har bytt ut de gamla analoga larmen som gick via kopparnätet till det mobila nätet via digitala larm. Det är inte många som inser vilket jättejobb som de har gjort, säger Eriksson.