En gång i månaden fram till juni är det kafekväll med olika teman. Den här gången handlade programmet om Kläppen, en gård som på slutet av 50-talet blev lokal för byns mycket aktiva teatergrupp.
Karin Finnberg, (bilden), den enda nu levande som var med på den tiden, berättade om det stora intresse för amatörteater som fanns i byn på 50-talet.
- Första träffen hölls på Gästis. Det kom tjugo stycken och vi fick sätta stopp för fler medlemmar, vi hade ju ingenstans att hålla till.
Övade hemma
Gruppen övade hemma hos varandra men det var inte många som hade plats för 20 personer.- Ibland övade vi i Gästis och ibland i SJ:s väntsal, ibland i föreningshuset. Men det var så kallt att de som var hemmafruar fick dra dit ved och elda i kaminen på dagen så att det var någorlunda värme i lokalen när vi skulle träffas och repetera, sa Karin Finnberg.
Hon berättade också om succefyllda premiäreföreställningar, om turneer och arbetet med att sy scenkläder.
1961 köpte teatergruppen Kläppen som de dessförinnan hade hyrt. Sedan dess är namnet Kläppteatern.
Leif Noren informerade om olika föreställningar som spelats genom åren. Gruppen har satt upp pjäser skrivna av kända författare som till exempel Tjechov, Strindberg, O Neill, Dario Fo, Astrid Lindgren samt egna revyer och produktioner. I det senare fallet kan nämnas Gunnel Javåsens pjäs "Och somt föll vid vägen" som handlade om ett barnamord i Järvträsk. En annan egenproduktion handlade om arsenikmordet i Glommersträsk år 1825.
Helfestlig dialog
Som avslutning på kvällen bjöd Mona Noren på några musikaliska smakprov ur tidigare repertoarer. Tillsammans med Gunnel Javåsen bjöd hon också på en helfestlig dialog mellan två törstiga gubbar, hämtad ur föreställningen "Hemkört och härtappat" från 1990.Gun Öhman, Ove Granlund, Ulrika Wikberg och Maud Landström - alla medlemmar i teaterensemblen - medverkade också vid Käcks kafe.