Videon är inte längre tillgänglig
Händelsen där en fullastad tankbil började brinna, har väckt många tankar.
Tur i oturen, resonerar räddningschef Göran Josefsson.
-Tänk om det hade hänt mitt i Arvidsjaur, säger han.
I lågor
Det var strax efter åtta på måndagsmorgonen som SOS larmades av en chaufför som berättade att hans tankbil stod i lågor mellan Arvidsjaur och Abborrträsk i höjd med Rålund.
Ekipaget tros ha fattat eld efter att en broms gått varm och antänt däcket.
- Ett sannolikt förlopp. Det brukar synas på vägen om man till exempel fått punktering, säger räddningschefen i Malå kommun, Göran Josefsson som var på plats i Rålund under dagen.
Försökte släcka
Föraren hade själv försökt släcka branden med brandsläckarna han hade i bilen, och i kampen andats in giftig rök. Föraren fick uppsöka vårdcentral för undersökning och enligt brandkåren har mannen klarat sig utan andra skador.
Räddningstjänsten lyckades med hjälp av sin egen bil och flygplatsens skumbil få kontroll över branden, men på grund av värmen i tankbilens plåt antändes bensinångorna och elden flammade upp igen.
I det skedet togs beslutet att låta tankbilen brinna.
- Man får ställa konsekvenserna av ett släckande mot riskerna med att låta bilen brinna. Hade vi kunnat släcka skulle marken vara full av flera kubikmeter bränsle, en stor miljöpåverkan och jobbigt inte minst för de omkringliggande husen som tar sitt vatten från vattentäkter runt omkring, säger Göran Josefsson.
Skadan var redan skedd, bilen gick inte att rädda, vägen var redan förstörd där ekipaget stått och brunnit och det rådde ingen större risk för skador på hus eller annan egendom, faktorer som spelade in i beslutet, förklarar Josefsson.
Brann efter åtta timmar
Vägen mellan Abborrträsk och Arvidsjaur var avstängd under större delen av måndagen och även natten mot tisdag. Polis fanns på plats för att dirigera om trafiken. Tankbilen brann fortfarande sent på måndag kväll.
Hur förhåller sig brandmännen till en olycka med så här mycket brandfarlig vätska?
- Vi håller avståndet som de generella riktlinjerna anger. Vi jobbade cirka 50-100 meter ifrån tankbilen.
Det måste ju vara stor explosionsrisk, räcker 50 meter?
- En tankbil är konstruerad så att den inte ska explodera vid en brand. I tankarna sitter tryckventiler som poppar när det blir för varmt. Vad vi däremot var mer rädda för var att det skulle gå hål i en tank och att bränslet skulle forsa ut. Då hade det blivit tal om ett eldhav med mycket hög värmestrålning.
Hur allvarlig var olyckan?
- Sätt det i proportion till hur det hade sett ut om det hade hänt mitt i Arvidsjaur så var förhållandena ändå rätt gynnsamma.