Ambitionen är att börja slakta nötkreatur och utöka möjligheten för att kunna slakta större volymer av älg. Det är ett sätt för att kunna behålla personal på helår och inte vara beroende av säsongsbaserad slakt av ren.
– Vi har en anläggning som går för fullt i sju månader och under oktober, november och december är det högsäsong. Sen har vi fem månader kvar som vi kan utnyttja anläggningen på och det är ju egentligen onödigt att den bara står, säger Roland Sandgren.
Nu börjar en ny- och ombyggnation av lokalerna.
– I den bästa av världar så ska det vara klart till hösten. Men med den värld vi lever i nu så vet man aldrig med byggpriser, det går knappt att få en offert.
Möjligheten att behålla eller nyanställa 3–4 stycken och erbjuda dem en helårsanställning kan bli verklighet om planerna går i lås.
– Nötkreatursslakten är inte en prioritet utan ett sätt att kunna växa och behålla personal. Går slakteriet runt som det är nu är vi nöjda. Kan vi tjäna lite mer pengar så innebär det att vi kan betala mer för renarna och stötta upp rennäringen eftersom vi är ett företag som ägs av näringen. Skulle det här slå väl ut så är det ju bara gynnsamt för rennäringen också.
Arvidsjaur renslakt startades 1992 av samebyarna Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure, som ännu levererar ren till slakteriet. Under senare år har fler samebyar köpt in sig i företaget. Enligt Sandgren kommer renslakten fortsatt vara grundstommen i verksamheten.
För att bilda sig en uppfattning om intresset bland bönderna har man kollat av närområdet. Flera av de småskaliga köttbönderna skickar i nuläget sina djur till Hammerdal i Jämtland för legoslakt, det vill säga att man slaktar och styckar åt djurägaren som sedan tar med sig köttet hem igen och säljer för egen räkning.
– Vi borde vara ett bra alternativ till de bönder som har slaktdjur och som kanske inte passar in på de större befintliga slakterierna, som vill ha närproducerat och har gårdsförsäljning eller gårdsbutik, i stället för att skicka till Hammerdal. Om vi ska köra det här på maxkapacitet så handlar det om att slakta cirka 350 nötdjur mellan februari och juni.
Sammanlagt kommer företaget satsa cirka tolv miljoner kronor under kommande år, hälften på ny- och ombyggnationer och hälften på en miljösatsning som innefattar att byta ut befintliga kylar.