Finalen avgörs på onsdagen 21 oktober i riksdagshuset i Stockholm.
På plats från Arvidsjaur finns där Linda Sundh och Ronny Enoksson. Två flaskor med cirka två liter kranvatten från Arvidsjaur har följt med i bagaget.
Kranvatten som juryn, bestående av erfarna sommelierer och vinkännare, ska smaka och bedöma.
– Det är bara att hoppas att det faller dem i smaken, att de tycker om ett naturligt och gott vatten, säger Ronny.
Han berättar att kranvattnet i Arvidsjaur är ett grundvatten som hämtas från fyra borrade brunnar, 7 till 28 meter djupa, vid vattenverket.
– Det enda vi gör är att vi tillsätter kalk för att justera pH-värdet så att det ligger på mellan 8 och 8,5. Det tillsätts alltså inget klor eller andra kemikalier, säger han.
Filter som tar allt
Det finns dock utrustning i vattenverket för klorering, som en gardering om utifall att.
– Och efter det som hände i Skellefteå och Östersund har vi installerat ett UV-filter, det filtret tar allt.
Arvidsjaur kvalificerade sig till finalen i kranvattentävlingen genom att tillsammans med Vännäs för en månad sedan vinna kvaltävlingen som hölls i Luleå för norra Sverige. ”Vattnet är rent, friskt och gastronomiskt med karaktär och personlighet, en vinnare i regionfinalen”, löd juryns omdöme den gången.
Under onsdagen får vi veta om finaljuryn gillar Arvidsjaursvattnet lika mycket som juryn i Luleå gjorde.