- Tomtmark finns och hyresgäster är inga problem, men vi saknar finansiering fullt ut, säger Disa Lundberg, ledamot i bolagsstyrelsen.
Kalla handen av SBAB
Förra året hade Lubor klart med en lokal bank om att få låna 75 procent av byggkostnaden. Banken ville dock inte vara ensam och rekommenderade Lubor att hitta fler långivare. Bolaget vände sig till statliga SBAB och fick kalla handen.- De svarade att de hade gjort sitt i Arvidsjaur att husen skulle bli för dyra och att Avidsjaursborna har för låga inkomster, säger Disa Lundberg.
Hon och Lubors nye vd Per Lundberg är kritiska till det bemötande de har fått
- Konjunkturen har vänt med besked. Det är länge sedan man kände en sån här framtidstro men bostadsbrist kan effektivt bromsa tillväxen på en ort, säger Disa.
De pekar båda på de statliga ersättningsjobb från Ams, Försäkringskassan och Fortifikationsverket som tillkommit sedan regementet K4 blev Armens jägarbataljon. Ännu väntar kommunen bland annat på de utlovade Kriminalvårdsjobben, men under tiden har andra verksamheter tillkommit. Inom kort öppnas Sverige största Dollarstore-butik och ett annat företag står berett att anställa fem till tio personer.
Ointresse
Till detta ska läggas växande biltest- och besöksnäring, ökande utbud av utbildningar och en flyktingmottagning som inte har några bostäder att erbjuda.- Vid årsskiftet drogs tyvärr statliga subventioner till flerbostadshus in. Nu sitter vi lugnt i båten till dess att det blir nya förutsättningar, säger Disa Lundberg.
Anders Nordström, vd vid kommunägda Arvidsjaurhem AB, är också bekant med SBAB:s ointresse.
- De har inte förstått ett dugg av den tillväxt som råder. De ställer sig kallsinniga trots att A-Hem får kommunal borgen och att det är väldigt stor efterfrågan på lägenheter. Vill SBAB ha oss som kunder får de höra av sig, vi gör det inte. Det finns andra att låna pengar av, säger han.