Styrkan finns i mörker och kyla

Mikael Nordmark och Bjarne Hald håller tummarna för en riktigt sträng vinter med temperaturer under minus 30 grader, gärna nedåt minus 40 grader. Fyra månaders gastkramande kyla under januari till april skulle passa dem som stelfrusna händer i vintervantarna.

Arvidsjaur2007-09-14 00:00




De leder Sveriges främsta kompetenscentrum för överlevnad i snö, kyla och mörker vid Norrlands Dragoner i Arvidsjaur. Fler än 700-800 personer från Sverige och utlandet utbildas årligen här i konsten att överleva och genomföra uppdrag under extrema subarktiska förhållanden. Utbildningen har både militärt och civilt intresse. Nu utbildas en viktig del av de svenska fredsbevarande trupperna i Afghanistan i Arvidsjaur.

- Norrbotten är Sveriges extremaste område. Därför utbildas jägarsoldater till insatsstyrkan här, säger major Mikael Nordmark.

Två enheter

Norrlands Dragoner består av två enheter, Armens Jägarbataljon och Vinterenheten.

Vid Armens Jägarbataljon utbildas 300 värnpliktiga per år. Till det antalet kommer kontraktsanställda i beredskap för insatsstyrkan samt en pluton under utbildning för insatsstyrkan. Varje pluton är cirka 35 personer. Det betyder att ytterligare 100 personer årligen utbildas i Arvidsjaur till insatsstyrkan när systemet är fullt genomfört inom ett par år.

Vid Vinterenheten utbildas den svenska armens befäl.

Subarktisk spetskompetens

Bjarne Hald är chef för utbildningsavdelningen:

- I den nya militära officersutbildningen skall alla officerare i Sverige utbildas i vinterkompetens, huvudsakligen i Arvidsjaur. Subarktisk spetskompetens är en väsentlig del av den kunskap svenska officerare skall besitta. De utbildas dels i grundläggande vinterförmåga och dels i förmåga att använda olika vapensystem i snö och kyla, säger Bjarne Hald.

Han är även ansvarig för den utåtriktade del som vänder sig till civila kunder och till exportmarknaden.

Viktig exportaffär

- De senaste åren har vi haft såväl den svenska polisens insatsstyrka som dansk, holländsk och fransk militär på vinterutbildning i Arvidsjaur. Det är en viktig exportaffär som bidrar med kunskapsutbyte och intäkter till den svenska staten. Vi genomför två vinterkurser per år för utländsk militär samt vinterutbildning av mindre förbandsenheter. Godkända länder är medlemmar i EU samt Norge och Schweiz. Det är beslutat av regeringen. I övriga fall måste regeringen ge sitt godkännande varje gång, säger Bjarne Hald.

Norrbottens extrema tillgångar på snö, mörker, kyla, terräng med berg, skogar, myrar och fjäll, stora avstånd, stora arealer och fritt luftrum är intressant för kunderna. Det bildar de yttre, stränga subarktiska förutsättningarna.

Kärnan är själva kunskapen, kompetensen, som lär människor att överleva och genomföra sina uppdrag utan skador eller förluster.

Vinterförhållanden

- Det finns tusentals kombinationer av de allra extremaste förutsättningarna. Soldater med kompetens att klara av att genomföra sina uppdrag under dessa svåra vinterförhållanden har också den bästa förmågan att klara av uppdrag i länder som till exempel Afghanistan. Att klara av extremerna där bygger på samma grundkunskaper som att klara de extremer som finns här. Grundkunskaperna är lika användbara på båda platserna. Därför har vi den bästa utbildningen med den bästa kunskapen för små jägargrupper till den svenska insatsstyrkan säger Mikael Nordmark.

Kompetenscentrum

Som kompetenscentrum för kyla med extrema strapatser har jägarbataljonen inga problem att rekrytera:

- Vi har 100 procent frivilliga värnpliktiga som söker hit. Effekten av vår verksamhet är det höga utbytet, säger han

Vinterkunskapen i Arvidsjaur kan få än större betydelse i framtiden. Redan nu samarbetar Vinterenheten med universiteten i Luleå och Umeå. Isbyggnadsteknik, köldforskning eller hur till exempel byggmateriel och kläder fungerar i kyla är viktiga områden. Dessutom kan till exempel turistentreprenörer i Norrbotten utbildas i vinterkompetens, viktigt för dem som tar hand om utländska turister i vinterklimat. Försvarsbeslutet angav att Arvidsjaur skall vara ett centrum för civil och militär verksamhet i subarktisk miljö.

Värdefull forskning

- Forskning och utveckling inom vårt område vore en ytterst värdefull satsning på fördjupad subarktisk spetskompetens, ett kunskapsområde som vi skall vara internationellt ledande inom. Vi kan bidra med djup kunskap och erfarenhet om villkor för människors och materiels förmåga att klara snö, kyla, berg, vind och mörker i kombination som ett exempel, säger Mikael Nordmark.

Trycket ökar igen

Vinterkompetensen i Arvidsjaur överlevde det senaste försvarspolitiska beslutet, men fick till följd att regementet med dess förvaltning lades ned och verksamheten slogs ihop med I19 i Boden.

I19 svarar för utbildning av motorburna trupper i subarktiskt klimat, jämfört med de jägarsoldater som utbildas i Arvidsjaur. Med omorganisationen försvann 30 jobb för civilanställda och cirka 20 jobb för officerare i Arvidsjaur. Men nu har trycket på utbildning i vinterkompetens i Arvidsjaur ökat igen:

- Med utökade uppgifter har vi måst öka antalet befäl till i dag 89 anställda inom den direkta jägarutbildningen. Trycket på vinterkurserna ökar också, och i dag är vår verklighet att vi har befälsbrist, säger Mikael Nordmark.

Som kompensation för neddragningarna lokaliserades en del av Arbetsmarknadsverkets Telefonrådgivning för arbetslösa till Arvidsjaur. Av planerade 60 tjänster finns i dag 80 anställda, som arbetar i den del av tidigare K4 där regementsledningen huserade. Dessutom har 20 tjänster inom Försäkringskassan förlagts till Arvidsjaur.

Försvarets Fortifikationsverk i Arvidsjaur har också förstärkt med bland annat en så kallad helpdesk och Svarsställe Norr som ger telefonservice för militären i hela Norrland.

Viktigt för Arvidsjaur

- Som helhet är statens närvaro i Arvidsjaur fortfarande en viktig del av samhället. All vår personal som bor här är bas för handel, service och samhällsfunktioner. Alla värnpliktiga samt svenska och utländska elever under vinterkurserna lägger pengar på inköp, mat och nöjen i Arvidsjaur. Vinterkompetensen ligger som bas för anläggningen och genererar både samhällsnytta och ett växande ekonomiskt utbyte, säger Mikael Nordmark och Bjarne Hald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om