Strejkande elever mötte beslutsfattarna
- Sparar man på skolan, då sparar man på Arvidsjaurs framtid!Budskapet kom från en elev till politikerna vid den hearing som elevrådet på Fridhemsskolan i går ordnade i samband med skolstrejken.
Högstadieelever samlades bland annat utanför kommunalhuset för att visa vad de tycker om nedskärningarna i skolan.
Foto: Göran Westerlund
- Vi fick väl inte särskilt många klara besked, men vi har framfört vår kritik mot barn- och ungdomsnämnden. Och det var många där och lyssnade, föräldrar och lärare också, säger Robin Enander, elevrådets ordförande.
Kent Sundström förklarade att besparingar sker på alla skolor i kommunen, inte bara på Fridhemsskolan. Han slog också fast att lärarlösa lektioner eller inställda lektioner inte ska förekomma.
- Så långt det är möjligt ska alla elever få den hjälp de behöver. Alla ska kunna gå vidare till gymnasiet och därifrån vidare till högskolan.
Får kritik
Oppositionen har ju lämnat sina platser i barn- och ungdomsnämnden, men Annette Rylén, v, och Sven-Olov Granlund, c, fanns på plats i panelen. De kritiserade båda nämndens socialdemokratiska ledning, både förr och nu.
- Vi tittade på framtiden redan i början av 1990-talet. Skolan måste ta tuffare beslut, ta ett större grepp och acceptera att pengapåsen inte är större än den är, sa Sven-Olov Granlund.
- Du gömmer det bakom utredningar! Ingen gång har nämnden tagit ett strukturellt beslut, det går inte att köra med osthyveln längre, sa Annette Rylén, med adress till Kent Sundström.
Föräldrarna som kommit till hearingen hade också frågor och åsikter:
- Det är stor risk att skolan blir av med kompetent personal. Vem kan leva på en deltidstjänst?
- Konsekvensen i det långa loppet blir att besparingarna kostar kommunen mer än det smakar.
Högstadieeleverna på Fridhemsskolan i Arvidsjaur strejkade i protest mot de stora nedskärningar i skolans budget som barn- och ungdomsnämnden beslutat om och som, enligt elevrådet, kommer att leda till en markant kvalitetssänkning av undervisningen.
Fridhemsskolans budget för 2007 var 13,9 miljoner kronor. Budgeten överskreds med 600 000 kronor.
Budgetramen för 2008 är 12,8 miljoner kronor.
Lärartjänsterna på skolan minskas från 23 till 17 när antalet elever på högstadieskolan hösten 2008 minskar med 41.
Speciallärartjänsten vid skolan dras sannolikt in.