Samebyar vinner i domstol – inget hotell i Renviken

Det blir inget hotell i Renviken. Det stod klart när Mark och Miljööverdomstolens dom fallit. Därmed har Samebyarna och stugägare gått segrande ur striden.

Åsa Andersson samhällsbyggnadschef i Arvidsjaurs kommun, berättar att kommunen avslutar processen med detaljplanen nu.

Åsa Andersson samhällsbyggnadschef i Arvidsjaurs kommun, berättar att kommunen avslutar processen med detaljplanen nu.

Foto: Kent Norberg

Arvidsjaur2024-06-21 13:30

Nyheten i korthet

  • Mark- och Miljööverdomstolen har avslagit planerna på ett hotell i Renviken, utanför Arvidsjaur.
  • Tobias Stöhr, genom sitt företag SX, hade planer på att bygga hotellet, men samebyar och stugägare motsatte sig projektet på grund av potentiella miljökonsekvenser.
  • Domslutet betyder att inget hotell kommer att byggas på platsen, vilket välkomnas av samebyarna och stugägarna.

Tobias Stöhr, ville bygga hotell på Västra Granudden i Renviken utanför Arvidsjaur. Kommunens detaljplan som har fått godkänt i tidigare instanser, överklagades och nu har Mark och Miljööverdomstolen avslagit den, med hänvisning till att kommunen inte bedömt detaljplanens miljöpåverkan på det sätt som lagen föreskriver.

PT har skrivit ett flertal artiklar om det omstridda hotellbygget, där både stugägare i området och flera samebyar varit kritiska till kommunens hantering av ärendet. Stugägare i området hävdar att det skett plastbåtstillverkning på området, och de är oroade över vilka gifter som skulle kunna läcka ut i vattnet om man börjar gräva i marken för att bygga. De har sett plåttunnor på platsen med okänt innehåll, och omfattande nerskräpning, och de är också oroade över att en turistanläggning skulle öka bullret i området, och förstöra den fridfulla miljön.

Arvidsjaurs kommun menar att det inte finns några indikationer på att det skulle skett någon plastbåtstillverkning på platsen, och att det därför inte finns skäl att anta att det skulle finnas några gifter i marken. Kommunens inspektörer har varit på platsen och tittat, och såg förvisso de tomma tunnorna, men såg ingen anledning att gå vidare med någon större utredning, eftersom ägaren och den som i så fall skulle stå för kostnaden för sanering var avliden.

undefined
Det blir inget hotell i Renviken i Arvidsjaur. Flera års juridiska stridigheter är nu till ända.

– Vi har haft ett möte med entreprenören om domen för Västra Granudden i veckan, och han beslutade att inte gå vidare med Västra Granudden, eftersom han fått klart med detaljplanen för sin planerade besöksanläggning i Fjällbonäs, säger Åsa Andersson, samhällsbyggnadschef i Arvidsjaurs kommun.

– Planen för Fjällbonäs, har vunnit laga kraft, och nu är även fornminnesinventeringen klar, så han uppgav att han vill satsa där nu. Vi kommer därigenom att avsluta ärendet om detaljplan för Västra Granudden.

Samebyarna runt omkring i området hävdar att marken används som flyttled för renarna och omfattas av riksintresse. De menar också att området måste fredas från exploatering eftersom det är som en pusselbit som hänger samman med flera andra områden, där det inte bara går att plocka ut ett område utan att hela rennäringen förstörs.

Jonas Stenberg som är ordförande för Västra Kikkejaure Sameby, ser positivt på domslutet.

– Vi tycker givetvis att det (domslutet) är positivt. Man har gjort för dålig research från början, både från kommunen och från entreprenören. Vi sade redan från början att vi kan acceptera fritidshus i området, men kommunen valde ändå att gå vidare med entreprenören.

Jonas Stenberg vill inte prata om alla de juridiska turerna, utan nämner bara att de fått ta juridisk hjälp av Svenska Samernas Riksförbund för att kunna driva frågan juridiskt.

Hoppas ni att kommunen kommer lyssna på er mer framåt?

– Ja det är ju en förutsättning för att man ska kunna ha en relation, annars måste man ju göra så här.

Kommunen hänvisar också till att anläggningen som Tobias Stöhr vill bygga är så pass liten så att det inte behöver göras någon miljökonsekvensutredning i enlighet med Plan och Bygglagen. Kommunen klubbade detaljplanen, men både samebyarna och stugägare överklagade och vann till slut över kommunen i Mark och Miljööverdomstolen.

Mark och Miljööverdomstolens beslut går inte att överklaga, så nu är det definitivt att det inte blir något hotell på Västra Granudden i Renviken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!