I ett pressmeddelande konstaterar socialstyrelsen att tidigare granskningar visat på stora brister i kommunernas arbete, styrelsen har också krävt åtgärder i de flesta kommuner som kontrollerats och man vill nu veta om arbetet har förbättrats.
Den tidigare kritiken har gällt brister i kunskap, handläggning och dokumentation. Det förekommer också brister i att uppmärksamma och stötta barn som bevittnat våld och bland särskilt utsatta grupper, till exempel kvinnor med funktionsnedsättning eller ett missbruk, har arbetet varit extra dåligt.
Rättssäkerhet
- Det finns stora skillnader mellan olika kommuners arbete. Det innebär en fara för rättssäkerheten. Vår uppgift är att granska och identifiera brister så att vi kan föreslå åtgärder som förbättrar arbetet och möjligheterna för de utsatta grupperna att få det stöd de har rätt till, säger Mikael Thörn, projektledare för socialstyrelsens nationella tillsyn på området.
Tidigare har arbetet resulterat i handbok med allmänna råd för socialtjänsten. Man kommer nu att gå vidare och ta fram ett särskilt utbildningsmaterial om hur man arbetar med äldre kvinnor, kvinnor med utländsk bakgrund och kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld.
- Alla kommuner har ett ansvar för att ge stöd åt våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, där är samverkan mellan kommun och kvinnojour en viktig del, konstaterar Mikael Thörn.