- Det var en utmaning, säger Håkan Bergquist, arbetsledare hos markenterprenören Norsjö asfalt och byggnads AB.
Kjell Näsström, chef på kyrkogården, avslöjar att han länge har drömt om att få uppföra en stenmur någonstans på kyrkogården. Nu när en ny avdelning anläggs får han chansen att genomföra sitt drömprojekt.
Muren byggs i gammaldags stil förstås - en kallmur bestående av löst staplade naturstenar som låses fast av varandras tyngd. Precis som nybyggare gjorde när de bröt åkermark för hundratals år sedan. Den kunskapen har de tagit med sig i graven, och det är lite ironiskt att hantverket återupptas vid anläggandet av just en gravplats.
Grävmaskin
Fast allt arbete görs inte för hand numera. Johan Lindberg, ägare till en mindre grävmaskin, är inlejd för att hjälpa till. Han har modifierat en hydraulisk grip som lätt griper tag i och vrider runt byggstenarna.- Man kan inte använda vilka stenar som helst. Runda stenblock går inte att bygga med, de bara rullar iväg. Men efterhand har vi lärt oss hantverket alltmer och nu går arbetet riktigt bra, säger Håkan Bergquist. Tredje man i "stenmursgänget" heter Thore Grahn.
Bygget följer som sagt samma regler som i gamla dar. Större stenblock i botten och mindre längst upp. Muren blir bredast mot marken och smalnar av mot toppen.
Gammal dröm
Kjell Näsström ser sin gamla dröm gå i uppfyllelse och han är nöjd.- Det nya avdelningen, eller kvarteret som vi kallar det, kommer troligen att tas i bruk om fem år. Det blir lite mera som en skogskyrkogård med grönytor. Den kommer att skilja sig en del från den övriga kyrkogården.
Muren blir 65 meter lång och innehåller cirka 162 ton sten som grävts upp från den blivande gravplatsen. Kostnaden för markarbetena är beräknad till 1,5 miljoner plus moms. Men då tillkommer kostnad för grindar och hantering av uppgrävda stenar över två kubikmeter.
- Och såna var det gott om. Den största var på 35 kubikmeter och vägde 97 ton, säger Kjell Näsström.
Äkta Arvidsjaurmylla med andra ord…