Spår framtiden med hjälp av Twitter

Med en egenutvecklad mjukvara har utflyttade Arvidsjaurssonen Mattias Lidman lyckats förutse vem som åker ut från svenska Idol, men också vilket företag på börsen i New York som kommer se sina aktier att rusa i taket.

Mattias Lidman jobbar just nu som mjukvaruutvecklare på University of Chicago i Chicago. "Jag kommer hem till Arvidsjaur över julen", säger Mattias.

Mattias Lidman jobbar just nu som mjukvaruutvecklare på University of Chicago i Chicago. "Jag kommer hem till Arvidsjaur över julen", säger Mattias.

Foto:

ARVIDSJAUR2012-11-06 06:00

Mattias Lidman har fått motta Lilla Polhemspriset 2012 för hans examensarbete om hur man kan göra marknadsanalyser på sociala medier.

- Jag har försökt förutsäga framtiden med hjälp av Twitter. Oftast är det så att om folk skriver bra saker om företag på Twitter så går också deras aktier upp, säger Mattias.

Utvecklat egen mjukvara
Han berättar att mjukvaran som han har utvecklat söker igenom meddelanden efter inprogrammerade sökord, som till exempel ett företags namn eller något som kan kopplas till företaget.

- Sen har jag grupperat sökorden utifrån om det var positiva eller negativa laddade ord i meddelandena och utifrån det kan jag se om ett företags aktie skulle gå bra eller dåligt, säger Mattias.

Undersökningen är baserat på tio till femton företag som finns på börsen i New York, och Mattias menar att programmet kan vara bra för företag som vill hålla koll på vad folk tycker om dem, eller för investerare som vill hålla koll på företagen.

Sia Idolresultat
Men det är inte det enda som man kan förutse med Mattias program, man kan också sia Idolresultat.

- Genom att se vad folk skriver om deltagarna från det att programmet börjar tills det slutar kunde jag åtta gånger av elva förutspå vilka deltagare som skulle åka ut, säger han.

För tillfället har han lagt sin "spådomsmaskin" på hyllan, även om det kliar i fingrarna om att få fortsätta att jobba med examensarbetet.

Prispengar
Nu jobbar han istället som mjukvaruutvecklare på University of Chicago. Men om det skulle börja klia i fingrarna alldeles olidligt, kanske prispengarna på 25 000 kronor hjälper.

- Jag ska nog köpa ett digitalpiano för pengarna, säger Mattias.

FAKTA Lilla Polhemspriset

Det hela startade med Polhemspriset, vilket enligt branschen är det finaste du kan få som ingenjör. För att motivera studenterna att göra ett bra jobb instiftades Lilla Polhemspriset.

Det ges ut varje år till studenter som gör sitt examensarbete som ingenjör. Pristagaren får
25 00 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om