Sommarkaféet ett "gubbdagis"
År 1937 byggde Filadelfiaförsamlingen i inlandsbyn Baktsjaur ett nytt bönhus. I dag 70 år senare, är samma byggnad byastuga och på sommaren också et,t välbesökt sommarkafé där både bybor och passerande turister gärna stannar till.
Sommarkaféet i lilla Baktsjaur har också blivit ett "gubbdagis" där många äldre träffas för en pratstund. Gubbarna vid bordet är Kurt Marklund, Eskil Persson, Per-Ivan Bergström, Ove Lundmark och Sven-Erland Granberg.
Foto: Nils Widman
Arvidsjaur. I den natursköna lilla byn i Arvidsjaurs kommuns södra del bor cirka 20 åretruntbofasta. Sommartid ökar dock innevånarantalet betydligt då utflyttade med rötter i området dyker upp igen.
Särställning
Byn kan kanske inte skryta med att genom åren ha fostrat allt för många historiskt ihågkomna personer men faktum är ändå att när det gäller idrott och då i synnerhet skidsport så intar Baktsjaur, tillsammans då med Pjesker, en särställning i kommunen skidhistoria.
Kring förra sekelskiftet och en tid framåt dominerade nämligen bröderna Jakob och Edvin Grubbström då landets spirande skidsport.
Faktum är också att Baksjauråkaren Verner Lundström ännu är den enda i Arvidsjaurs kommun som svarat för bedriften att vinna Vasaloppet, något han gjorde premiäråret 1930.
Sedan mitten av 90-talet är det tidigare bönhuset i Baktsjaur omgjort till byastuga.
Varierat utbud
Numera med modernt kök och med trivsam samlingslokal där gamla foton och handlingar från byns historia pryder väggarna. Sedan några år tillbaka bedrivs där även sommarkafé i regi byastugeföreningen.
Bybon Lilian Lindgren sköter kafét med loppmarknad och ser till att de som är gäster trivs och kan köpa fika, våfflor, palt och lite annat smått och gått.
Många turister
- Det är faktiskt jättemånga turister, både svenska och utländska som stannar till, säger Lilian Lindgren.
Hon berättar att byns målsättning är att det överskott som försäljningen genererar på sikt ska kunna bidra till att en ny bagarstuga blir verklighet.
Hon berättar nöjt att sommarkaféet också blivit en social träffpunkt och närmast daglig samlingsplats för byns äldre manliga befolkning.
- Faktiskt lite av ett gubbdagis, säger hon med ett skratt.
En av dem som gärna gör ett besökt på "dagiset" är pensionären Kurt Marklund.
- Det är trevligt att gå hit och alltid träffar man någon att prata bort en stund med, säger han och får nickande medhåll av övriga vid bordet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!