”Som vilken annan hobby som helst”

Kamratskapet och viljan att ställa upp för sitt land.Två skäl till att män och kvinnor väljer att engagera sig i hemvärnet.– Kamratskapet är viktigt. Man träffas och umgås, det är lite som vilken annan hobby som helst, säger Kalle Olsson, chef för 12:e hemvärnsbataljonen, Norrbottens hemvärnsbataljon.

Ulf Lindeberg, Piteå, lyckades bäst av deltagarna från 12:e hemvärnsbataljonen och blev tvåa totalt i fältskyttetävlingen Fjällträffen. Ulf hade 49 träffar, fem färre än segraren Fredrik Kaarle från Gränsjägarbataljonen.

Ulf Lindeberg, Piteå, lyckades bäst av deltagarna från 12:e hemvärnsbataljonen och blev tvåa totalt i fältskyttetävlingen Fjällträffen. Ulf hade 49 träffar, fem färre än segraren Fredrik Kaarle från Gränsjägarbataljonen.

Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2015-04-29 14:03

Den här aprillördagen har ett fyrtiotal hemvärnsmän samlats i Arvidsjaur för att tävla i Fjällträffen, en fältskyttetävling. Några av dem har kommit ända från Medel­pad för att tävla.

– Det här skyttet lockar ofta de från det lite äldre gardet medan de yngre i hemvärnet övar mer stridsskytte, säger Kalle Olsson.

Många skratt

Stämningen är god och hjärtlig. Det hörs många skratt när hemvärnsmännen patrullvis går mellan de olika skjutstationerna och runt borden i matsalen vid skjutbanorna i samband med lunchrasten.

Vid aktiviteter som till exempel fältskyttet i Arvidsjaur och vid förbandens olika övningar och sammankomster träffar man kompisar.

– Det är socialt, det säger alla, säger Magnus Häggblad från Piteå när han berättar varför han är med i hemvärnet.

Sedan tillägger han:

– Det är väl också för att göra sin plikt.

Del av försvaret

Hemvärnet är en del av Sveriges militära försvar.

– Under femton års tid har hemvärnet varit vårt enda nationella försvar medan all prioritet legat på utlandstjänst, säger bataljonschefen Kalle Olsson.

12:e hemvärnsbataljonen ansvarar för kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Älvsbyn, Piteå, Jokkmokk, Boden och Luleå. I länet finns ytterligare två hemvärnsbataljoner och sammanlagt i Sverige är antalet bataljoner fyrtio stycken.

– Vår bataljon består av två stycken insatskompanier, med unga, välutbildade soldater som har moderna vapen som till exempel granatgevär och prickskyttegevär. I bataljonen finns också två bevakningskompanier, de är det av det gamla gardet.

Positiv trend

Bevakningskompanierna är stationära förband som har uppgifter lokalt, till exempel att bevaka och skydda viktiga platser. Insatskompanierna kan förflyttas för att verka på de platser i landet där de bäst behövs. I hemvärnsbataljonen finns också en pionjärpluton och en flyggrupp.

Organisatoriskt består 12:e hemvärnsbataljonen av omkring 700 personer.

– För närvarande är bataljonen bemannad till 75–80 procent. Vi upplever en positiv trend nu när det gäller rekryteringen och det kopplar jag till att det nationella försvaret nu har fått en ökad betydelse.

Fakta Hemvärnet

För att vara med i hemvärnet ska man vara svensk medborgare, ostraffad och ha gjort militär värnpliktsutbildning eller den tre månader långa grundläggande militärutbildningen, GMU.

Säkerhetskontroll görs på alla som söker.

Specialister inom hemvärnet, det kan vara till exempel sjukvårdare, hundförare, mc-ordonnanser med flera, gör en kortare militär utbildning som kompletteras med specialistutbildning.

Hemvärnet är en frivilligrörelse. Den som går med i hemvärnet skriver avtal med Försvarsmakten som bland annat innebär att man ett visst antal dygn per år ska delta i övning och utbildning.

För soldater i bevakningskompanierna handlar det om fyra dygn per år, för de i insatskompanierna om åtta dygn per år. Chefer har ännu fler övningsdygn.

Sveriges militära försvar under det kalla kriget bestod av cirka 850 000 personer. Av dessa tillhörde cirka 100 000 hemvärnet.

Sveriges militära försvar idag består av cirka 50 000 personer. Av dessa tillhör cirka 22 000 hemvärnet.

Hemvärnets sida på nätet: www.hemvarnet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!