Socialstyrelsen fingerade tågolycka

övning. Läkare och sjuksköterskor från hela landet medverkade i en större övning i Arvidsjaur på onsdagen.- Syftet är att öva omhändertagande av många skadade i kyla och snö, säger kursledaren Helge Brännström, Socialstyrelsen, Umeå.

Arvidsjaur2006-03-23 00:00
Röken ligger tät vid foten av Tjockbenet - en distinkt bergsknalle ett par kilometer från Arvidsjaur. Vi befinner oss på den nedlagda järnvägslinjen mellan Arvidsjaur och Jörn.

Ett tåg bestående av lok och fem tillkopplade vagnar har kört rätt in i en militär trupptransport och 30 personer är skadade. Olycksplatsen ligger mitt i skogen, långt ifrån närmsta väg.

- Tanken är att deltagarna ska få känna själva ordentligt, förstå svårigheterna och se att såna här räddningsinsatser tar tid, säger Helge Brännström.

Svårt skadade

När räddningsmanskapet anländer till platsen i bandvagnar befinner sig de trettio figuranterna - alla studenter vid Sandbackaskolan - inne i järnvägsvagnarna. I verkligheten hade manskapet troligen fått söka skadade och döda i vrakresterna.

Många av figuranterna är svårt skadade och chockade - och skickligt sminkade. Eldar och rök från rökgranater sveper in området i en tät gråsvart dimma. Räddningsmanskapet delas in i fyra grupper, sedan börjar ett slitigt arbete med att ta hand om de skadade och frakta dem i pulkor till sjukvårdstältet en bit in i skogen.

Vinterenheten

Deltagarna - 24 läkare och sjuksköterskor - har tidigare medverkat i Socialstyrelsens utbildning i kylskadehantering i samarbete med Akut- och katastrofmedicinskt centrum i Umeå.

- Då har det handlat om en patient. Nu vill vi utveckla det hela och öva med flera skadade i kyla och djup snö, långt från närmsta väg i samverkan med andra myndigheter, säger Helge Brännström.

Och han är nöjd med alla kringarrangemang:

- Arvidsjaurs järnvägsförening har ställt upp med lok och vagnar och vi får öva med räddningstjänsten och nyttja försvarets resurser. Ni är ovanligt väl rustade i Arvidsjaursområdet, säger Brännström.

Kursen som är tre dagar lång arrangeras i samarbete med Vinterenheten vid Norrlands Dragoner. Tony Gustavsson, specialist på överlevnad i snö, mörker och kyla, berättar att Vinterenheten fick förfrågan om det gick att arrangera den här typen av övning i Arvidsjaur.

Svaret kom utan tvekan: "Ge oss två dagar så ordnar vi det omöjliga".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om