Snabb ökning av långsamma åk

Arga bilister ger dem fingret men de ökar inte farten för det.Intresset för a-traktorer växer i Arvidsjaur och ungdomarna satsar på sina flakförsedda fordon.- Det går inte fortare bara för att de tutar, säger Robin Eriksson.

Rasmus Lundqvist, 16 år, har kört sin traktorregistrerade Volvo 240 sedan 1 oktober förra året. "Mitt intresse kommer från familjen. Farsan hade en epa och ville ge mig en".

Rasmus Lundqvist, 16 år, har kört sin traktorregistrerade Volvo 240 sedan 1 oktober förra året. "Mitt intresse kommer från familjen. Farsan hade en epa och ville ge mig en".

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR2010-05-14 06:00
När Kim Renberg från Saltmyran skaffade sin blåa Volvo Duett från 1968 var han den enda som körde a-traktor i Arvidsjaur. I år är de fem stycken och alla älskar att ligga på raggen.
På kvällen samlas epagänget på torget i centrala Arvidsjaur. Robin Eriksson tar fram smörjmedel och försöker att spruta liv i sin tuta, medan Linus Marklund undersöker bränslenivån med en träpinne.
Brinnande intresse
Ungdomarna med ett brinnande bilintresse väljer epatraktorer före mopeder.
- Det är många som vill åka med, jag får säga nej till många. Jag har aldrig varit så populär som när jag tog traktorkortet, säger Robin
Eriksson, 16 år.
Han har en röd Volvo Duett med breda bakdäck, baklysen från en Cadillac och åtta högtalare. Den låter högt, syns långt, men går inte fort.
Robin Eriksson gör sig ofta ovän med stressade bilister.
- De som har bråttom ligger bakom och tutar. Det händer att de ger fingret.
Det luktar doftgran i hans röda Duett och skulle inte värmepaketet räcka till i den gamla volvon finns det en filt i form av en USA-flagga. Robin gillar raggarkulturen.
- Jag lyssnar på rock’n’roll och rockabilly.
De åker fram och tillbaka mellan OKQ8 och Statoil i Arvidsjaur. En karavan av a-traktorer hänger på och alla är fokuserade på rutten.
Robin Eriksson blir inte less av att åka fram och tillbaka.
- Jag har kört i 13 timmar i sträck, bara på samhället.
Avundsjuka
Det händer att människor visar fingret åt honom. Avundsjuka, menar han. Robin Eriksson är glad att intresset för traktorer växer.
- Det här är ett sätt att umgås på. Härja runt på samhället kanske vi gör, men vi sköter oss.
Medan Robin Eriksson lägger ner flera tusen på högtalare och styling väljer Linus Marklund den ekonomiska vägen. Hans mattsvarta Duett är till för att köras.
- 100 kronor för spackel och 250 kronor för färg, säger Linus Marklund.
Hans liv blev enklare när han skaffade a-traktor.
- Det känns fritt, nu slipper jag be mamma om skjuts.
Men Linus Marklund är orolig. Bränslet i traktorn börjar att ta slut och flera gånger tar han fram träpinnen för att kolla nivån i tanken. Det är inte billigt att köra flera mil per dag med en traktor som drar 1-3 liter per mil.
För traktorgänget i Arvidsjaur är det intresserade föräldrar som hjälper till och betalar, samt egna prioriteringar.
- Man får sälja saker som man har. Högtalare och annat, säger Robin Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om