Skyttarna ökar på andra älgbanor

Många jaktlag hyr älgskyttebanorna i Grundträsk och Arvidsjaur och känslan är att skytteintresset ökar. Medan många tränar finns det fortfarande ett stort mörkertal, enligt banchefer.

ARVIDSJAUR2010-09-03 06:00
Jägargillets älgskyttebana utanför Arvidsjaur har haft en rekordsäsong. 10 till 12 skyttar två dagar i veckan i augusti och jaktlag som hyr banan på stängda kvällar.
- Känslan är att intresset har ökat, säger Karl-Erik Berglund, banchef på jägargillet.
Arvidsjaur, Grundträsk, Glommersträsk och Moskosel har kommunens fyra skjutbanor där jägarna kan få intyg om godkänt skjutprov.
I Grundträsk har 12 till 13 jaktlag hyrt banan i sommar och trenden är att jägarna vill skjuta med sina vänner utan press av köande skyttar de inte känner.
- Vi har haft 155 skyttar. Det är mer lag som följs. De kokar kaffe och turas om att skjuta. Det blir trevligare för allihop, säger Bernt Boqvist, banansvarig i Grundträsk viltvårdsområde.
För dem som inte jagar på skogsbolagens regelstyrda mark är intresset svagare.
- Av alla B-licenser som finns tvivlar jag på att det är så många utav dem som skjuter. De som har egen mark har ingen skyldighet.
Moskosels jaktvårdsförening har en godkänd skjutbana i byn. De har sett hur intresset sjunker och sänkte avgifterna för att locka jägare.
De har märkt av en liten ökning i år när jägarna kan skjuta hela året för endast 60 kronor. Av cirka 100 jägare i området besöker 30 till 35 skjutbanan.
- Det är ett stort mörkertal som inte är på skjutbanorna, säger André Westin, banansvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om