"Vi ser alltid till elevens behov i första hand"

På Tallbackaskolan jobbar man för att elever ska klara skoldagen utan att hamna i konflikt, det säger rektorn Erika Jansson Lundberg. "Vi har resurser som vi fördelar utifrån behov."

"När vi ser att man har behov så sätter vi in insatser och sedan försöker vi successivt stärka eleven så att det går bättre", säger Erika Jansson Lundberg, rektor på Tallbackaskolan. (Arkivbild)

"När vi ser att man har behov så sätter vi in insatser och sedan försöker vi successivt stärka eleven så att det går bättre", säger Erika Jansson Lundberg, rektor på Tallbackaskolan. (Arkivbild)

Foto: Kent Norberg

Arvidsjaur2023-02-14 21:00

Rektorn vill inte kommentera fallet med mamman som känner att hennes son straffas genom att inte få gå ut på raster.

– Jag kan inte uttala mig kring detta ärende på grund av sekretessen, så det går tyvärr inte. Jag kan inte uttala mig kring enskilda elever, då skulle jag begå tjänstefel, säger Erika Jansson Lundberg, rektor Tallbackaskolan.

Hon säger att man gör extra anpassningar, kartlägger, sätter in schema och kompensatoriska hjälpmedel för de elever som har behov.

– Vi jobbar för att eleven ska klara skoldagen utan att hamna i konflikt och för att det ska vara bra dagar. Även för att klara undervisningen och de sociala interaktionerna mellan varandra.

Krävs det att man har en NPF-diagnos för att få anpassningar?

– Nej. Det är absolut utifrån behov. Vi är på ett lågstadium, man utreder inte barn så tidigt utan när vi ser att man har behov så sätter vi in insatser och sedan försöker vi successivt stärka eleven så att det går bättre. Sedan plockar vi bort insatserna efter som för att eleven ska bli så självständig och självgående som möjligt, säger Jansson Lundberg och fortsätter:

– Vi har rutiner för hur vi arbetar med elever inom NPF-området som behöver stöttning och vägledning för att inte hamna i konflikt.

Rektorn säger att man har resurser för att tillgodose varje elev.

– Arvidsjaurs kommun har bra med resurser. På Tallbackaskolan är alla lärare utbildade, vi har specialpedagoger och vi har resurser som vi fördelar utifrån behov.

Är det så att elever kan få vara inne under raster på grund av att de inte kan vara i större barngrupper?

– Jag går inte in och diskuterar det eftersom det är ett enskilt ärende du ringer om.

Men finns den anpassningen generellt?

– Utifrån vad eleven behöver så tillrättalägger vi undervisningen och situationen för eleven så att det blir så bra som möjligt. Vi ser alltid till elevens behov i första hand, alltid.

Enligt rektorn så upprättas en handlingsplan som sedan utvärderas och följs upp. Där kan det finnas exempel på extra anpassningar.

– Det kan vara att eleven behöver extraresurs, en vuxen nära, hörselkåpor, en sittkudde, ta en promenad eller en kurator. Det är sådana insatser som vi gör för att hjälpa elever som behöver den typen av stöd, säger Erika Jansson Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!