I oktober hölls en återinvigning då hela Inlandsbanan öppnades igen för godstrafik. På plats fanns infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för att slå i en guldspik vid stationen i Jokkmokk.
Men det är nu banan tas i bruk på allvar. Först ut är ett godslok med 20 vagnar kalk som styrs av testföraren Christer Sandström och hans kollega.
- Den nya sträckan gick jättebra att köra på, men vi fick lite problem utanför Harsprånget och Porjus.
Orkade inte
Där fick de lov att hänga av vagnarna för att loket skulle orka uppför backarna.
- Det här loket har kapacitet för att dra tyngre, men när det är snö på spåret och man inte har tillräckligt med fart så är det lätt att man slirar med hjulen och inte tar sig upp, säger Sandström.
Händelsen hamnar såklart i boken som ligger bredvid förarplatsen där lokförarna skriver ner smått och stort som är bra att veta med den nya sträckan.
- Normalt så kör vi ensam, men nu måste vi vara två eftersom du inte kan skriva samtidigt som du kör tåget.
Ger jobb
Sandström tror inte att det bara är gruvindustrin som gynnas av att godstrafiken återkommit.
- Att den här sträckan öppnas innebär att det kommer att bli mer jobb för oss i framtiden då fler godståg kommer att kunna köra här igen.
Ljudet från dieselmotorn på loket letar sig in i förarhytten fastän dörren är stängd, loket värms upp och alla bromsarna kontrolleras innan det är dags att bege sig söderut med de tomma vagnarna.
- Nu har vi 26 stycken vagnar som vi ska åka ner och fylla med kalk för att sedan åka upp igen, så nästa vecka kommer vi tillbaka, säger Christer Sandström.