Sjukresorna har blivit en mardröm

Det nya bolaget anses missköta sjuktaxiresorna i Arvidsjaur. Avvikelserapporterna strömmar in från anhöriga, brukare och personal.

Thomas Öhman har MS och sitter i rullstol. Han är i behov av sjukresor och färdtjänst, men efter nyår har den inte fungerat som den ska. Hans dotter Ida Öhman och hustru Gunnel Öhman vittnar om hur han kan ligga sömnlös natten innan och gruva sig.

Thomas Öhman har MS och sitter i rullstol. Han är i behov av sjukresor och färdtjänst, men efter nyår har den inte fungerat som den ska. Hans dotter Ida Öhman och hustru Gunnel Öhman vittnar om hur han kan ligga sömnlös natten innan och gruva sig.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2020-03-05 19:00

Vid årsskiftet tog Transport i Norrland över sjukresorna i Arvidsjaurs kommun. På bara två månader har över 13 avvikelserapporter kommit in till kommunen. I många fall kontaktar personalen Region Norrbotten direkt och framför sina klagomål och då skrivs inte alltid en avvikelse i det egna systemet.

– Det är jättemycket, de flesta har kommit in under februari. Många av våra brukare är oroliga, de är inte trygga med resorna, säger Pernilla Berggren, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Arvidsjaurs kommun.

Avvikelserna handlar om chaufförer som inte kan svenska, förseningar, dåligt utrustade fordon och lösa delar i taxin.

– Det har legat en brandsläckare lös och ett löst oljeelement. De kör även för fort och hittar inte dit man ska. Förseningarna gör ju att man missar tider. Vi har diskuterat det internt, lyft det till socialchefen och verksamhetschefen på hälsocentralen, säger Pernilla Berggren.

Gunnel Öhman och dottern Ida Öhman är personliga assistenter åt maken/pappan Thomas Öhman. De är kritiska till det nya bolagets sätt att sköta resorna och chaufförernas brist på service.

– De kommer inte i tid, kör för fort och de kan inte svenska. Sedan har de försökt ta betalt när de inte har rätt att göra det också. Dessutom är det inte populärt när man frågar efter kvitto, det får ju en att undra. En resa vägrade chauffören ge mig det, men till slut fick jag ett, säger Gunnel Öhman.

En av mardrömsresorna hon berättar om skedde den 20 februari. Termometern hemma i Moskosel visade -29 grader minuterna innan taxin anlände.

– Vi hade tagit på honom långkalsonger och täckbyxor och lagt en extra filt på benen. När vi satte oss i taxin var den iskall. Chauffören, som för övrigt körde med handskar, sa bara att det var kallt ute, säger Gunnel Öhman.

Sedan hämtade de upp en kvinna i 80-årsåldern som har kol.

– Då hade chauffören först tänkt att hon skulle gå i snön upp till vägen. Jag sa att hon inte orkade och att han måste hjälpa henne, så till slut körde han fram och klev ut.

När taxin var framme vid hälsocentralen hjälpte Gunnel Öhman kvinnan ut.

– Då började hon gråta i min famn. Det var så kallt, hon höll på frysa ihjäl.

Gunnel Öhman och Ida Öhman vittnar även om spya som blivit hastigt upptorkad och allmänt skitiga bilar.

– Det kan inte fortsätta så här. Tänk om vi behöver något akut en kväll och så går det inte kommunicera, säger Ida Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!