Sevärd kulturhistoria lockar inlandsturister
Arvidsjaurs centralt belägna lappstad är ett uppskattat mål för de flesta turister som besöker inlandet. Inte så konstigt kanske eftersom Lappstaden räknas som världens största bevarade kyrkstad med ett 80-tal privatägda kåtor och härbren med anor ända från 1600-talet.
Lappstaden i Arvidsjaur behåller sitt grepp över sommarturisterna. Dagligen besöker både svenska och utländska turister den kulturhistoriska platsen mitt i centrala samhället. Många tar även chansen att höra guiden Elisabeth Hallnor berätta om samernas traditioner och kultur.
Foto: Nils Widman
Hit kommer varje sommar tusentals både svenska och utländska besökare för att ta del av en kulturhistoria som sträcker sig flera hundra år tillbaka.
Arvidsjaurs Lappstad har funnits på sin nuvarnade plats i centrum sedan början av 1800-talet då kåtorna flyttades från ursprungsområdet vid Gamla prästgården i samhällets utkant.
Toppiga tak
De privatägda kåtorna har genom åren till viss de restaurerats men helheten är ändå att det är något trolskt och unikt över hela miljön av välbevarade karaktäristiska fyrkantigt timrade skogssamiska kåtor som nästan alla är byggda med toppigt tak vilket är specifikt för den skogssamiska kulturen i Arvidsjaur.
Sommarbesökarna är som sagt många och varje eftermiddag kan de som vill också bli guidade inne på området. En av sommaren två guider i Lappstaden är Elisabeth Hallnor, som själv har sameblod i sina ådror och som under guidningarna är vackert uppklädd i färgrann samedräkt.
- Varje eftermiddag visar vi de besökare som vill runt här i Lappstaden och berättar en del fakta om platsen, renskötsel, olika samebyar, och förstås andra diverse samiska traditioner, säger Hallnor som på både svenska, tyska och engelska också får svara på besökarnas frågor.
- Det är jättekul att visa runt och få berätta om den samiska traditionen och om skogssamernas liv. Antalet deltagare vid visningarna varierar förstås, liksom deras frågvishet. Men det är ändå ett bestående intryck att jättemånga verkligen visar ett stort intresse och vill veta mycket om samerna liv och kultur, säger Elisabeth Hallnor.
Det ska tilläggas att Lappstaden sedan länge också varit den naturliga och självklara mötesplatsen för samerna i Arvidsjaur. Och är det i högsta grad också fortfarande. Hit åker man då och då för att träffa släkt och vänner, men förstås även för att underhålla sina kåtor och härbren. Och en gång om året är det med extra glädje och förväntan man samlas för kyrkhelg i Lappstaden. Nämligen den sista helgen i augusti, ett datum då sedan länge den traditionella "Storstämningshelgen " går av stapeln. En folkfest då Lappstaden sjuder av liv med bland annat tävling i lassokastning och mycket annat på helgmenyn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!